Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Vzácné bernešky bělolící se objevily na Opavsku


Jiří Šafránek, č. 1/2014, s. 35

V pátek 27. prosince objevili ornitologové na štěrkovně u Dolního Benešova hejno bernešek bělolících. Jde o drobné severské husy, které k nám zalétají velmi vzácně v zimním období. Výskyt hejna patnácti bernešek bělolících na Opavsku považují ornitologové za zcela výjimečný.

Berneška bělolící je velká 58 až 70 cm a má rozpětí křídel 120 až 140 cm. Má černý krk a hruď, převážně bílou hlavu s černým temenem a černým proužkem mezi zobákem a okem. Shora je šedá, černobíle vlnkovaná, břicho má bílé, ostře oddělené od černé hrudi. Videa bernešky bělolící si můžete prohlédnout na videokanálu MOS: http://youtu.be/YOGX8WmilGs (Jarmila Kačírková) a http://youtu.be/Ue8nv0CJTSA (Adolf Goebel).

Hnízdí v tundře na pobřeží Severního moře a na arktických ostrovech. Zimuje na pobřeží západní Evropy a výjimečně se zatoulají jednotliví ptáci nebo menší hejna i k nám do střední Evropy. Dosud největší u nás pozorované hejno mělo dvacet kusů a bylo zjištěno v roce 2010 na Břeclavsku. Letošní výskyt patnácti bernešek bělolících ve Slezsku je výjimečný nejen svým počtem, ale i místem. V Moravskoslezském kraji se bernešky objevují velmi vzácně, a to výhradně na rybnících v Poodří.

Výjimečný výskyt bernešek bělolících přitahuje pozornost ornitologů, ochranářů i pozorovatelů ptáků. Na štěrkovnu u Dolního Benešova přijíždějí, aby je viděli na vlastní oči a aby si pořídili fotografii tohoto u nás vzácně se vyskytujícího druhu.

V neděli 29. prosince se zde byli na bernešky podívat i členové Moravského ornitologického spolku z Přerova. V té době byl ale u štěrkovny hon a jedna z bernešek se po průletu nad lovci oddělila z prolétajícího hejna a usedla na hladinu štěrkovny. Vzhledem k tomu, že není schopná letu, je velmi pravděpodobné, že byla postřelena některým z lovců, a to i přesto, že bernešky není povoleno u nás lovit. Ornitologové doufají, že je postřelena pouze lehce a že přežije zásah nezodpovědného lovce.

Jiří Šafránek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu