Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Evropský festival ptactva 2016


Jiří Šafránek, č. 4/2016, s. 43

V sobotu 1. října a v neděli 2. října jsme se zúčastnili Evropského festivalu ptactva i na střední Moravě, a to v Tovačově na Přerovsku, u Chomoutovského jezera u Olomouce a v Záhlinicích na Kroměřížsku. V Tovačově se sešli zájemci o pozorování ptactva v sobotu 1. října a společně jsme se prošli po hrázích Křenovského a Hradeckého rybníka, kde ornitologové seznámili všechny účastníky se zde žijícími druhy ptáků a zasvětili je do jejich poznávání i podle hlasů a zpěvu.

Na rybnících u Tovačova lze na podzim pozorovat orly mořské, orlovce, čejky chocholaté, kulíky zlaté i bledé, jespáky bojovné, hvízdáky, kopřivky a čírky. Později se objevují i první severské husy nebo labuť zpěvná „Zpěvanka“.

Evropský festival ptactva je nejvýznamnější podzimní akcí pro ornitology, pozorovatele ptáků i milovníky přírody. Ptačího festivalu se každoročně zúčastňují desetitisíce zájemců o pozorování ptáků, a to až ve 40 zemích světa.

V České republice akci pořádá Česká společnost ornitologická a její regionální pobočky, případně ve spolupráci s dalšími organizacemi na ochranu přírody nebo ekologickou výchovu. Akce určená pro veřejnost byla letos zaměřena na pozorování a poznávání tažných druhů ptáků. Účastníci měli možnost pozorovat ptáky i prostřednictvím zapůjčených dalekohledů, které vyrábí přerovská Meopta - optika. Firma Meopta, tradiční výrobce špičkové optiky, je generálním sponzorem Evropského festivalu ptactva v ČR. Na akci představila své nejnovější dalekohledy pro pozorování ptáků a zúčastnilo se jí i několik desítek jejích zaměstnanců, kteří měli takto možnost zúčastnit se Festivalu v Tovačově spolu s námi.

Jiří Šafránek

Seznam všech akcí pořádaných v rámci Evropského festivalu ptactva v ČR najdete na www.cso.cz.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu