Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Brňáci se chystají rozptýlit do vzduchu 50 tun nebezpečných látek


č. 6/2008, s. 32

„Ještě v letošním roce má být do ovzduší v Brně rozptýleno kolem 50 tun nebezpečných látek. Na tomto náročném úkolu mají spolupracovat všichni obyvatelé města. Za tím účelem byla zahájena distribuce těchto látek do jednotlivých domácností.“

Přečtete-li si takovou zprávu, budete si myslet že, se jedná o novinářskou kachnu, a přece je to v podstatě pravda. Jde o ohňostroje, petardy, dělobuchy a podobně. Každý rok je například ve Švýcarsku vyvrženo do ovzduší 1 450 tun prachu ze zábavné pyrotechniky, v České republice se odhaduje toto množství na 2 000 tun.

Vzhledem k tomu, že se značné množství těchto látek prodává ve stáncích, kde často chybí evidence a zboží je mnohdy pašované, je velmi těžké stanovit, kolik takových „hraček“ skutečně v průběhu Vánoc a Silvestra vybuchne, a to do toho musíme započítat i letní slavnosti zvané Ignis Brunensis. Můžeme odhadovat, že jen v samotném Brně to může být až 50 tun.

Informace o škodlivosti těchto výrobků jsou často nedostatečné anebo silně podhodnocené. Barevné složky světelných efektů jsou často komponovány ze sloučenin těžkých kovů, které mohou i v malých koncentracích působit četné zdravotní potíže a otravy, zvukové efekty nejen silně poškozují sluchový aparát lidí, ale velice často děsí psy a další živočichy, kteří mají podstatně jemnější sluchové ústrojí.

Pokud by se nějaký podnikatel chystal spálit v Brně obdobné množství látek a rozptýlit je do ovzduší, pravděpodobně by narazil na inspekci, oddělení ochrany ovzduší, která by mu akci zarazila anebo jej pokutovala. Vzhledem k tomu, že se na rozptylu podílí většina obyvatel, a to zcela dobrovolně, je to nepostižitelné.

Pro svoje rozptýlení jsou lidé často ochotni provádět akce, které jsou proti zdraví a zdravému rozumu. Někdo skáče na gumovém laně, někdo šplhá na komíny, ale pochybuji, že by někoho učinilo šťastnějším deset deka výbušnin. A pokud ano, tak by bylo lépe, kdyby si své zdraví ničil ve sklepě nebo na vojenské střelnici.

-mov-

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu