Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Ropákem 2008 je Pavel Bém


Miroslav Patrik, č. 3/2009, s. 32

Děti Země Brno na konci dubna již po sedmnácté zveřejnily výsledky ankety o antiekologický čin Ropák roku spolu s výsledky ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku, která je o tři roky mladší. O ropáka „usilovala“ obvyklá třicítka eko-hříšníků, o zelené perly zase padesátka výroků. Letos hlasovalo 98 členů komise z celkových 114.

Ropákem 2008 se s přehledem stal primátor Prahy Pavel Bém (ODS), který se loni umístil jako pátý. Své prvenství si zasloužil prosazováním dvou mrakodrapů převyšujících sto metrů na Pankrácké pláni, přestože Centrum světového dědictví UNESCO vyjádřilo obavy o narušení krajinného rázu (panoramatu) Prahy a doporučilo maximální výšku 70 metrů. Podporoval také výstavbu severozápadní části silničního okruhu kolem Prahy v jižní variantě přes Suchdol, Dolní Chabry a Čimice, přestože existuje levnější, dopravně bezpečnější a ekologicky příznivější severní varianta mimo město. Za třetí jde o jeho snahu vybudovat novou dráhu pro ruzyňské letiště o 1,5 km blíže Praze, což by znamenalo nadlimitní zatížení hlukem desítek tisíc obyvatel. Posledním důvodem je Bémův podíl na opakovaném prosazování změn územního plánu Prahy, které soud pro nezákonnost ruší.

Na druhém místě se umístil poslanec a bývalý ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) a na třetím poslanec Oldřich Vojíř (ODS).

Zelenou perlu 2008 získal dopravní poradce Jaroslav Mencl, který v rozhovoru pro Radiožurnál dne 14. ledna 2008 o snaze plošně kácet stromořadí podél silnic kvůli bezpečnosti řidičů prohlásil: „My v současné době připravujeme vznik občanského sdružení pod názvem Stromy zabíjejí, protože lidí, kteří skončili svůj život na stromech, neustále přibývá.“ Na druhém místě se umístil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček za vskutku kuriózní vysvětlení, proč jsou české dálnice tak předražené: „Pokud mluvíme o předražených dálnicích, bavme se tady, kolik je kde přechodů pro medvědy a žáby a byl bych rád, kdyby tady zaznělo, že to jsou ty důvody, proč máme drahé dálnice.“ A protože medvěda u nás neviděl nikdo asi sto let, je logické, že za všechno mohou jen žáby a jejich propustky pod tělesy dálnic.

Letošní ročník Ropáka byl tak překvapením asi jen pro ty, co čekali, že na předních místech se umístí buď „vozačka sněhu“ Kateřina Neumannová, která byla loni druhá a letos pátá, nebo prezident Václav Klaus - loni třetí, letos čtvrtý. Nicméně Bém si to podle mnohých názorů za své arogantní „panování“ v Praze s rozvíjejícím se klientelismem a lobbismem plně zaslouží. Podrobné informace najdete na www.detizeme.cz/ropak.

Miroslav Patrik, Děti Země Brno

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu