Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Jarní plavení dříví pod Velkou Fatrou


Jiří Junek, č. 3/2012, str. 31

Podél dřevěného žlabu navrší lesníci hromady metrového dříví, prohlédnou koryto, jestli není někde porušené, připraví tyče s kovovými háky - lehčí sapiny - a jednoho dubnového rána se sejdou u polesí v Dolním Harmanci, odkud vyjdou do Rakytova, na místo každoročního plavení dříví. Nepatří to k jejich každodenním pracovním povinnostem, ale mají zájem, aby tato jedinečná lesnická technická památka na Slovensku nezanikla. Kdysi jich bylo nejen ve slovenských lesích i několik v dolině, zůstala jen tato jediná.

U ústí Rakytova - úzké strmé dolinky na pokraji Velké Fatry - jsou připraveny „drevorubačské raňajky“ na posílení a ranní vzpruhu, plaviči se pak rozejdou podél rizně. Kdyby se přece jen někde kus dřeva vzpříčil a zatarasil cestu ostatním, uvolní ji. Je to provázeno působivým gejzírem vody. Několik lesníků zůstává na spodním konci rizně a sapinami vytahují z vody splavené metrové kusy dříví. K tomu je potřeba síla a fortel.

Chlapi se střídají, po chvíli se jdou posilnit a popovídat si s přáteli, kteří se na rizni scházejí. Nejen místní lesníci - pracovníci Městských lesů Banská Bystrica s ředitelem Ing. Blažejem Možuchou, kteří o rizňu pečují a tuto akci pořádají. Přicházejí i kolegové ze státních lesů, státní správy, ochrany přírody, i z okolních městských lesů. Přicházejí i bývalí kolegové, nyní na zaslouženém odpočinku.

Přijít mezi lesníky neopomene ani primátor města Banská Bystrica Mgr. Peter Gogola, který na tento post přišel z ředitelství Lesů Slovenské republiky. Na rizňu si ve svém kalendáři vyčlení celý den. Přijde nejen na gulášek. Chopí se sapiny a jde do doliny pomáhat.

Letos se harmanecké jarní plavení konalo 27. dubna. Dolinu Rakytovo už navštívilo i několik zájezdů českých lesníků. Třeba se někdy podaří přijet sem právě na toto plavení. Byli by upřímně vítáni.

Jiří Junek
novinář a publicista

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu