Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Titul Strom roku 2007 patří Stojanově lípě z Beňova


č. 6/2007, s. 32

Celostátní anketa Strom roku 2007, kterou již šestým rokem pořádá Nadace Partnerství, má svého vítěze. Nejsympatičtějším stromem se s velkým předstihem stala Stojanova lípa z Beňova u Přerova, na druhé příčce se umístila Lípa ve Staré Lysé, třetí místo obsadila Hrušeň v Hrachovišti. Vítězný titul a poukázku na odborné ošetření stromu převzal starosta Beňova Ivo Pitner na Koncertě pro stromy, který se konal 20. října 2007 a kde po slavnostním vyhlášení vystoupili Bratři Ebenové. Generálním partnerem programu Strom života je společnost Skanska, která na něj v letošním roce věnuje 6,1 milionu korun. Hlavním partnerem ankety Strom roku je společnost Sitronics CZ, záštitu převzal ministr životního prostředí Martin Bursík.

V letošním ročníku ankety hlasovalo 60 588 lidí, což je zhruba o deset tisíc více, než vloni. Hlasování vyneslo veřejné sbírce Strom života 221 175 Kč. Stojanova lípa přitom získala celou třetinu hlasů a své soupeře nechala daleko za sebou. Loňské drama, kdy Lípa na hradu Sádek vyhrála o pouhých několik hlasů se tak neopakovalo.

Mohutná, sto padesát let stará lípa rostoucí na návsi v Beňově nese jméno významného rodáka, arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana. Do ankety Strom roku ji navrhli zástupci obce společně s místní základní a mateřskou školou. Obci se zhruba 670 obyvateli se poté podařilo strhnout veřejnost i podnikatele z širokého okolí a získat tak pro svého kandidáta úctyhodných 22 571 hlasů.

Vítězný strom získal kromě prestižního titulu Strom roku 2007 také poukaz na odborné ošetření od zahradnické společnosti Eden. Protože se však jedná o zdravý a silný strom, bude ošetření nahrazeno výsadbou, která proběhne pod záštitou Nadace Partnerství a spolupracující firmy Eden na jaře příštího roku.

red.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu