Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Tygr a orchideje


Dana Zajoncová, Jiří Turek, č. 1/2010, str. 1

Často slýcháme, že to či ono není, jak bývalo. Letošní zima je taková, jakou pamatují naši rodiče a prarodiče. Tuhá a dlouhá. Snad vás tedy povzbudí, že na stránkách tohoto čísla necháváme rozkvést orchideje. Potěšte se jejich, byť zde jen černobílou krásou a přijměte je jako environmentálně příznivý květinový dar k letošnímu mezinárodnímu roku biodiverzity.

Přes mimořádnou zimu nepochybujeme o globálním oteplování a nádavkem k loňskému pátému číslu věnovanému klimatické změně přinášíme několik pohledů na prosincový summit v Kodani. Kromě návratu k jednomu z našich nedávných témat najdete uprostřed čísla obvyklou rekapitulaci celého 23. ročníku v podobě tematického a autorského rejstříku. A těsně před ní pár slov o strašácích - a o autorovi jejich fotografií - kteří nás budou v roce 2010 provázet na obálce časopisu.

Jednu dvoustranu jsme tentokrát věnovali zkušenostem neziskových organizací na Slovensku a v českých zemích s přímou finanční podporou veřejnosti na ochranu přírody. Při té příležitosti chceme poděkovat předplatitelům, kteří zaplatili víc jako tzv. sponzorské předplatné, a ostatním připomenout, že na stejný účet mohou ve prospěch vydávání časopisu přispět kdykoli. Stejně jako u jiných tištěných periodik, je prodejní cena čísla hluboko pod cenou výrobní a dotace se - zvláště v době krize - získávají velmi obtížně.

V únoru už se nehodí vracet se k Novému roku, avšak právě vstupujeme do nového čínského roku symbolizovaného šelmou, kterou je na místě připomínat i v souvislosti s ochranou světové přírodní rozmanitosti. Rok tygra má být podle předpovědí plný energie a síly, ale také nečekaných změn a příležitostí. Snad je dobře využijeme a posuneme se dál tím „správným“ směrem. To vám i Veronice přejí

Dana Zajoncová a Jiří Turek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu