Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Pěvuška podhorní v Podyjí


Vladimír Klepáč, č. 2/2006, s. 25

Velmi vzácnou pěvušku podhorní objevili v uplynulých dnech ornitologové při toulkách národním parkem Podyjí. Pták velikosti vrabce žije jen na nejvyšších vrcholech Krkonoš, kde lze podle odborníků najít pouze asi deset párů tohoto druhu. Odborníci netuší, kam se tento pták stěhuje z vrcholků hor na zimu. "Možná hledá útočiště na skalnatých stěnách, jichž je dost i v údolí řeky Dyje," uvedla ornitoložka Vlasta Škorpíková. Zdůraznila, že v Podyjí byla nyní pěvuška odborníky pozorována poprvé. V minulosti na ni narazili i na nedaleké Pálavě.

Pěvušku podhorní nalezli ornitologové u Vranova nad Dyjí. Dostali se k ní až na vzdálenost tří metrů. Ornitology nález potěšil - pták se jich nezalekl a nechal se vyfotografovat. Plaší nejsou nejen ptáci z hor, ale i ze severních oblastí Evropy, protože nejsou zvyklí na pronásledování člověkem  "Byli jsme samozřejmě nadšeni, protože narazit na pěvušku se jen tak nepodaří. Nakonec jsme zjistili, že jeden z vranovských občanů ji pozoroval již loni, a dokonce si ji vyfotografoval. Neměl však ani ponětí, jak vzácného opeřence objektivem svého fotoaparátu ulovil," dodala Škorpíková.

Pěvuška má přední část těla olověně šedou, hrdlo bílé a černě tečkované, boky a záda rezavě skvrnité. Nepřehlédnutelná je svou žlutě zbarvenou spodní částí zobáku. Samec a samice se navzájem neliší. Jsou to vzorní rodiče, kteří se o potomky starají společně.

Vladimír K1epáč

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu