Čtení na tyto dny

Stromům

Lese, ty mechatý spáči!
(Petr Hille)

Obydlí větrů nikdy neztišená,
plameny zelené, jež náhle vyrazí
a šedá hnízda berou na ramena,
až zase řeřavějí před mrazy.

Vy harfy záchvěvů, jež umírají
pod srdci dosud nenarozeným,
jen brzy milující vás se ptají,
jak lásku stínů spoutat světlem svým.

Vy sloupy zpívající z modra nebe,
vy lesy ležící jak zvíře plné tmy,
jak vaše ticho zneklidní a zebe!

Zelené štěstí poznat dejte mi,
až v přilbách světla sladce obklopíte
mé hodiny jen pro vás, pro vás žité.

(Jan Zahradníček 
Jeřáby, 1933) 

 

Doporučujeme ke čtení

Šikmý kostel: románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921

Karin Lednická, č. 2/2022, s. 23-25, pro předplatitele

Skalická Morávka

Petr Birklen, č. 2/2022, s. 44-45

Vzpomínka na Vítka Grulicha __ 2. 10. 1956 – 24. 2. 2022

Olga Lepšová-Skácelová, č. 2/2022, s. 56-57

Tisy v tísni

Renata Placková, č. 2/2022, s. 58

Bývala za plaňkovým plotem cesta do pole aneb o krajinném žalu a zbytkové naději

Petr Čermák, č. 1/2022, s. 2-3

Elementární automat Rule 30, homolice vznešená a meze poznání

Martin Dvořák, č. 1/2022, s. 20-22, pro předplatitele

Jak jsem vstoupil na „Mýtinu“ Josefa Jambora

Michal Friedl, č. 1/2022, s. 31-33, pro předplatitele

Jak mohu snížit svoji uhlíkovou stopu nepoužíváním rašeliny?

Renata Placková, č. 1/2022, 42-44

Biokuchařka Hanky Zemanové


Věra Pospíšilíková, č. 3/2006, s. 29

Biokuchařka Hanky Zemanové. Smart Press Praha 2005. 180 stran. Cena 399 Kč

Kniha Biokuchařka Hanky Zemanové je více než jen kniha seznamující čtenáře se zajímavými recepty z biopotravin. Kniha referuje o životním stylu spojeném s bioprodukty: představuje, co biopotraviny jsou a deset důvodů, proč je jíst, jaký je trh biopotravin u nás a v zahraničí. Autorka popisuje rozdíly mezi makrobiotikou, vegetariánstvím a "biománií", ale vidí i jejich společné prvky. Sympatická se mi zdá hlavně kapitolka "Jak žít zdravě a nezblbnout", ve které najdete praktická doporučení "selského rozumu", co více jíst a co jíst raději méně.

Před recepty jsou zařazeny portréty jedenácti ekologických farmářů a zpracovatelů biopotravin v České republice. Na dvoustránce knihy je otištěn rozhovor či představení ekologické farmy i s fotografiemi místa.

Část receptů je rozdělena podle chodů do sedmi kapitol. Každý recept zvoucí k přípravě jídla je na samostatné straně. Je doplněn nejen fotografií, ale i tipy na obměny. Receptová část knihy věnuje prostor obecným informacím o jednotlivých typech luštěnin, obilovin, mořských řas, koření, ale i méně tradičních úpravách zeleniny (např. kysaná zelenina neboli pickles). A jaké konkrétní recepty v biokuchařce najdete? Tak například pohanková polévka á la bramboračka, uzená tofu pomazánka, fazolový guláš se zázvorem, steak se zelenou zeleninou a tymiánem, tradiční špaldový chléb s kváskem, jahelné šišky s mákem či čtyři variace na špaldovokukuřičné linecké sušenky.

Posledních dvacet stran je pak věnováno rejstříku, zajímavým kontaktům a reklamám.

Graficky velmi příjemně upravená kniha, jazykem a řazením příspěvků blízká především čtenářům dámských magazínů, je dobrým počinem a radostí všech příznivců biopotravin a ekologického zemědělství.

Více informací, ukázky z knihy a objednávky hledejte na www.smartpress.cz.

Věra Pospíšilíková

 

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu