Čtení na tyto dny

Nov

Džbán luny na střepy
rozbil se o vrch gruně,
Měsíc jej neslepí,
pro lásku půlnoc stůně.

Pec slunce nad lesy
již vypaluje hlínu
na nový džbán a zavěsí
jej brzy nad krajinu

(Jindřich Zogata)

 

Doporučujeme ke čtení

Data v plánování péče o chráněná území

Jonáš Gaigr, Eva Knižátková, č. 3/2024, s. 5-7, pro předplatitele

Pohled za hranice – dva odlišné světy, Arménie a Finsko

Jindřich Chlapek, Jaakko J. Ilvonen, č. 3/2024, s. 17-20, pro předplatitele

Odkaz Josefa Vavrouška je dnes dvojnásobne aktuálny

Mikuláš Huba, č. 3/2024, s. 28-31

Ubývá u nás ptáků?

Alena Klvaňová, č. 2/2024, s. 2-6, pro předplatitele

Nová chráněná území v Brně

Vilém Jurek, č. 2/2024, s. 32-33, pro předplatitele

Přírodní řeky jako překvapení Polska

Roman Barták, č. 2/2024, s. 34-35

Návrat vlčího zpěvu Jaroslava Monte Kvasnici

Jiřina Lacinová, č. 2/2024, s. 44-45

Biokuchařka Hanky Zemanové


Věra Pospíšilíková, č. 3/2006, s. 29

Biokuchařka Hanky Zemanové. Smart Press Praha 2005. 180 stran. Cena 399 Kč

Kniha Biokuchařka Hanky Zemanové je více než jen kniha seznamující čtenáře se zajímavými recepty z biopotravin. Kniha referuje o životním stylu spojeném s bioprodukty: představuje, co biopotraviny jsou a deset důvodů, proč je jíst, jaký je trh biopotravin u nás a v zahraničí. Autorka popisuje rozdíly mezi makrobiotikou, vegetariánstvím a "biománií", ale vidí i jejich společné prvky. Sympatická se mi zdá hlavně kapitolka "Jak žít zdravě a nezblbnout", ve které najdete praktická doporučení "selského rozumu", co více jíst a co jíst raději méně.

Před recepty jsou zařazeny portréty jedenácti ekologických farmářů a zpracovatelů biopotravin v České republice. Na dvoustránce knihy je otištěn rozhovor či představení ekologické farmy i s fotografiemi místa.

Část receptů je rozdělena podle chodů do sedmi kapitol. Každý recept zvoucí k přípravě jídla je na samostatné straně. Je doplněn nejen fotografií, ale i tipy na obměny. Receptová část knihy věnuje prostor obecným informacím o jednotlivých typech luštěnin, obilovin, mořských řas, koření, ale i méně tradičních úpravách zeleniny (např. kysaná zelenina neboli pickles). A jaké konkrétní recepty v biokuchařce najdete? Tak například pohanková polévka á la bramboračka, uzená tofu pomazánka, fazolový guláš se zázvorem, steak se zelenou zeleninou a tymiánem, tradiční špaldový chléb s kváskem, jahelné šišky s mákem či čtyři variace na špaldovokukuřičné linecké sušenky.

Posledních dvacet stran je pak věnováno rejstříku, zajímavým kontaktům a reklamám.

Graficky velmi příjemně upravená kniha, jazykem a řazením příspěvků blízká především čtenářům dámských magazínů, je dobrým počinem a radostí všech příznivců biopotravin a ekologického zemědělství.

Více informací, ukázky z knihy a objednávky hledejte na www.smartpress.cz.

Věra Pospíšilíková

 

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu