Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Záchrana obojživelníků u rybníka Halda


č. 4/2006, s. 25

Na jaře minulého roku jsme poprvé zjistili, že v Dolních Borech (u Vel. Meziříčí) byly na silnici u rybníka Halda přejety desítky žab. Je to asi proto, že před několika lety byl rybníček citlivě odbahněn a opraven.

Letos jsme se rozhodli, že žáby ochráníme. Mladí ochránci přírody Bobeš už koncem března vybudovali asi 80 m dlouhou bariéru. Fólie napnutá mezi kolíky a pečlivě upevněná do země byla pro žáby nepřekonatelnou překážkou. Jak lezly kolem bariéry, padaly do některého z 8 kbelíků zakopaných v zemi.

Byly to hlavně ropuchy obecné. Mezi nimi byli občas i malí čolci. Skokani se vyskytovali jen výjimečně. Při jejich přenášení do rybníka se děti občas i pořádně zapotily. Nejvíce obojživelníků bylo zachyceno od 16. do 21. dubna. Rekord byl na Velikonoční pondělí - 245 ropuch obecných.

Už v kbelících bylo možné vidět samičku se samečkem na zádech. Dva až tři samečci na jedné samičce nebyli výjimkou, nechtěli se jí pustit ani po přenesení do rybníka.

Při záchraně obojživelníků se děti každý den střídaly. Za 24 dnů přenesly celkem 1 031 ropuch obecných, 10 skokanů hnědých, 1 skokana zeleného a 51 čolků. Takovým množstvím jsme byli všichni překvapeni. O tom, že naše záchranná akce měla smysl, svědčí, že jsme na silnici našli přejetých jen 29 žab.

ZO ČSOP Bory

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu