Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Tajný život Petera Wohllebena


Vilém Jurek, č. 3/2019, s. 25

Peter Wohlleben: Tajný život stromů. Co cítí, jak komunikují. Objevování fascinujícího světa. Z německého originálu přeložila Magdalena Havlová. Vydalo nakladatelství Kazda, Brno 2016, 208 stran.

Na Vánoce 2016 dostala řada z mých známých knihu o tom, jak spolu komunikují stromy, jak cítí bolest, jakou mají paměť. Knihu dostal i můj tehdejší kolega. Kolega je spíše realista a při jeho vyprávění jsem nevěřícně poslouchal o tajemných silách stromů. Celé mi to přišlo až příliš ezoterické. Nakonec jsem knihu Tajný život stromů dostal i já. Jakmile jsem se prokousal pasážemi o složitých spojeních přes kořenové systémy a vráskách dřevin, začala být pro mě kniha teprve zajímavá. Pochopil jsem autorův veliký potenciál a musel jsem knihu přečíst na jeden dech až do konce.

Autorem tajemné knihy je Peter Wohlleben (1964), povoláním lesník, dnes uznávaný spisovatel. Mezi lety 1991 až 2016 byl správcem lesů v německém Hümmelu ve spolkové republice Porýní-Falc. Zde se zasadil o vznik komunitního lesa nebo založil hospodaření v lese na přírodě blízkých principech. V roce 2007 vydal svou první knihu Wald ohne Hüter (Les bez ochránců), která je vyprávěním lesníka o zvířatech, lesu, trvalé udržitelnosti lovu zvěře. Dva roky poté prodělal Wohlleben syndrom vyhoření. Jaké to mělo následky, přesně nevíme. I tak dále psal a vydal knihu, která u nás vyšla pod názvem Les - Návod k použití. V roce 2015 vydal svou nejznámější a přelomovou knihu Tajný život stromů - Co cítí, jak komunikují - Objevování fascinujícího světa. Kniha se stala bestsellerem v oblasti literatury faktu. Wohlleben zde plně rozvinul umění vypravěče a průvodce. Popisuje, co v lese zažil a jak na různé zákonitosti přírody přišel. Na konci knihy najdeme padesát edičních poznámek, které odkazují na použitou literaturu. To mě utvrdilo v tom, že opravdu nejde o pouhý esoterismus. Wohlleben využil odborné publikace a dokázal složité zákonitosti lesa, krajiny a přírody srozumitelně popsat i pro laika.

Tajný život stromů se i u nás stal bestsellerem. Na to nakladatelství Václava Kazdy reagovalo vydáním dalších titulů tohoto autora. Těžko říct, zda jen naplňovali poptávku nebo se vezli na vlně autorovy popularity. Každopádně i já jsem podlehl a pořídil si postupně vydané tituly: Les - Návod k použití, Tajná síť přírodyMoudrost lesa. Ačkoliv se všechny více či méně opakují, stále jsou plné praktických ponaučení a pozitivního čtení.

V každé knize autor prohlubuje svá témata. Ať už to je to vědecký diskurs v Tajné síti přírody nebo filozofické pátrání v Moudrosti lesa. V knize Les - Návod k použití popisuje nejen zkušenosti s přežitím v lese. Popis lesa a jakási ponaučení jsou blízká knize Obrázky z chatrče a rozmanité poznámky od Alda Leopolda.

Někdy je Wohlleben označován za grafomana, který se už jen opakuje. Kromě výše uvedených knih je autorem dalších čtrnácti. Z toho dvě knihy jsou pro děti a jedna je o zahradničení; tu napsal společně se svou manželkou. K tomu začal letos vydávat vlastní magazín Wohllebens Welt. Další knihy, které vyšly v českém překladu, mě už tolik neoslovují. Muselo by přijít něco opravdu nového, stejně silného jako na začátku Tajný život stromů.

Knihy Petera Wohllebena doporučuji všem, kteří si chtějí rozšířit obzory a vidět, jak se mají vyprávět příběhy o lese a jeho síle. Na jednu stranu se zasníte o temných hvozdech, na druhou se i přiučíte, jak to v lese funguje, proč je nutné les chránit a vážit si ho.

Vilém Jurek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu