Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Dva největší ptáci Evropy navštívili jih Moravy


Jiří Šafránek, č. 3/2019, s. 37

Uprostřed prázdnin se objevil pelikán bílý na střední nádrži vodního díla Nové Mlýny. Ornitologové zjistili, že k nám přiletěl až z Izraele. Dalším výjimečným ptačím návštěvníkem je drop velký, který před lety hnízdíval na Znojemsku. Nyní k nám vzácně zalétá z Rakouska nebo z Maďarska.

Pelikán bílý je největším vodním ptákem Evropy. Hnízdí v deltách velkých evropských řek, jako je například Dunaj. Váží 5 až 15 kilogramů a má rozpětí křídel až 3 metry. Živí se rybami, které chytá do velkého zobáku s vakem. U nás se objevuje velmi vzácně a většinou se dlouho nezdrží. Vyhledává rozsáhlé vodní plochy, kde jej nikdo neruší.

Ornitologové jej pozorovali již začátkem července na střední nádrži vodního díla Nové Mlýny, potom u rybníka Nesyt a nyní se zdržuje opět na Nových Mlýnech. I přes jeho velikost není snadné ho zahlédnout, protože je plachý a lidem se vyhýbá.

Drop velký se zde nyní objevuje pouze občas na potulce. Drop je velký stepní pták, který dává přednost polní krajině. Váží 8 až 15 kilogramů a má rozpětí křídel 210 až 240 cm.

Pokud budete mít štěstí a potkáte na jihu Moravy dropa či pelikána, dejte vědět ornitologům, kde jste je přesně viděli. Přispějete tak k jejich ochraně.

Jiří Šafránek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu