Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Balkán na Moravě


Zdeněk Vermouzek, č. 4/2009, str. 25

Ve Veronice 3/2009, s. 14 je na snímku z Rumunska mrtvý špaček zavěšený za nohu jako strašák k zaplašení jiných špačků. Popisek říká, že na podobné strašáky již narazíme „pouze výjimečně, v Evropě nejspíš v nejzapadlejších karpatských údolích“.

Pokud by to byla pravda, byla by nejspíš pravdivá i geografická poučka, že „Balkán (a zřejmě i Karpaty) je vše na východ od Kolína“. Osobně totiž znám z Moravy řadu podobných strašáků. Ten na fotografii je z rybníka Kolečko u Tovačova z přelomu let 2008 a 2009. O rok dříve viseli dva havrani v zahrádkářské kolonii u Přerova. Několik všelijak zavěšených kání i jiných ptáků je i v databázi Volná křídla České společnosti ornitologické, která monitoruje pronásledování ptáků u nás. Korunu zastrašovací svévoli nasadil v roce 2003 bývalý policejní právník, který prošil živému kosovi křídlo silonem a přivázal jej k zahradním borůvkám, aby plašil ostatní kosy. Kos po celém dnu poletování kolem klacku uhynul vysílením, policie případ odložila, neboť nebyly důkazy, že by došlo k týrání zvířat.

Vyzývám čtenáře Veroniky, aby si podobných ukázek naprosté ignorance a svévole všímali a poslali mi o nich zprávu nebo ještě lépe fotografii. Jsem přesvědčen, že velmi rychle vznikne bohatá a vpravdě odstrašující sbírka.

Zdeněk Vermouzek
ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově, volnakridla(zavináč)birdlife.cz

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu