Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Ministr Dejmal k Novým Mlýnům


Miroslav Kundrata, č. 2/1992, str. 5-6

Ministr Ivan Dejmal navštívil u příležitosti Dne Země Brno. Spolu s autorem Igorem Míchalem podepisoval při slavnostním uvedení na trh právě vytištěnou publikaci Ekologická stabilita, kterou Veronica vydala pro ministerstvo ŽP ČR. Prohlédl si při té příležitosti Zelený dům regionálního sdružení ČSOP a strávil odpoledne v ekologické poradně ČSOP a mezi pestrými stánky ekotrhu na Zelném rynku. Požádali jsme ho o krátký rozhovor.

Veronica: Pane ministře, vy jste nedávno dostal do rukou významnou část studie, která má být odborným podkladem k politickému rozhodnutí o osudu Novomlýnských nádrží. Jaké budou Vaše další kroky?

Ivan Dejmal: Ihned příští týden požádám o zpracování návrhu nového manipulačního řádu, který bude umožňovat první krok společný pro všechny varianty řešení, a to je snížení hladiny o 85 centimetrů. Dál bude následovat právní řízení k tomuto novému návrhu, a po dokončení studie (konec června, pozn. red.), zejména multikriteriální analýzy, se určí, kterým směrem půjdeme dál. Bude možné rozhodnout další dva konkrétní kroky celého řešení. Celá studie je zpracována tak, že umožňuje korekce. Každý krok bude vyhodnocen a je možné se z něj vrátit zpět a jít jinou cestou, pokud se původní rozhodnutí z nějakého vážného důvodu neosvědčí.

Veronica: Já nechci předbíhat výsledek studií, ale je zřejmé, že pro všechna řešení bude nutno vynaložit značné prostředky…

Ivan Dejmal: Především je nutno zdůraznit, že peníze do vodního díla bude nutno vložit v každém případě, protože není dokončené. Není zapojené do krajiny, což bylo podmínkou jak u projektu, tak u kolaudačního řízení, které ještě nebylo ukončeno. Tyto nutné investiční prostředky tedy k vodnímu dílu ještě patří.

Veronica: Myslíte si, že se při naší současné ekonomické situaci potřebné finance najdou ve Vašem resortu?

Ivan Dejmal: Uvidíme, o jaké částky se bude jednat. Zatím to samozřejmě nevím, a nechci předbíhat výsledky ekonomického hodnocení.

Veronica: Rozhodnutí, které od Vás veřejnost očekává, bude mít velký politický význam. Bude hodně záležet na tom, jaká váha bude dána jednotlivým parametrům multikriteriálního hodnocení. V každém případě je dnes jasné, že většina místních občanů a zájmových skupin bude vyvíjet tlak spíše na řešení, které má nejblíže k maximální hladině. Jak zohledníte tyto politické tlaky?

Ivan Dejmal: Nechci říkat, že nebudeme brát v úvahu názory místních obyvatel, ale to určující, čím se budeme řídit, jsou odborná posouzení a ekonomické vyhodnocení všech variant. Na tom trvám. Nemyslím tím, že bychom chtěli vyloučit veřejnost, ale budeme se jí snažit náš postup vysvětlit. Nepřijmeme řešení, které by nám veřejnost nepoučena chtěla vnutit, ale povedeme s ní diskusi na základě odborné argumentace.

Veronica: Děkuji za rozhovor.

Připravil Miroslav Kundrata

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu