Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Nezávislá Veronica


Václav Štěpánek, č. 5/2013, s. 1

Dvojčíslo 5-6, které právě otevíráte, je věnováno především „krajině těžební“ a všemu, co je s ekologickými dopady těžby, tedy jednoho z nejzásadnějších zásahů do krajiny, spojeno. Uzavřelo zároveň 27. ročník časopisu. Těžko by se u nás hledal časopis zabývající se ochranou přírody a krajiny, který vychází nepřetržitě tak dlouhou dobu. Vždyť jeho nulté číslo spatřilo světlo světa již v roce 1986! Nebylo v té době rozhodně jednoduché vydávat časopis, který se zabýval pro tehdejší režim tak marginálními, ale zároveň nebezpečnými věcmi, jako je nějaká ekologie, nějaká ochrana krajiny… A není to bohužel jednoduché ani nyní. Vydávat časopis v nevládní sféře je stále těžší především z ekonomických důvodů. Žádný z dostupných programů či grantů již vydávání časopisů nepodporuje. A tak, byť možná trochu nechtěně, došlo silou okolností k tomu, že se z Veroniky konečně stal časopis zcela nezávislý! V letošním roce totiž byl financován pouze z předplatného a obdivuhodných sponzorských darů Vás, jeho čtenářů. Svou roli hrála pochopitelně i inzerce, zprostředkovaná především úsilím Českého svazu ochránců přírody, ale také zájmem drobných inzerentů, kterým není osud naší přírody a krajiny lhostejný a mají Veroniku prostě rádi.

Bohužel, ona naprostá nezávislost s sebou nese také jistá omezení. Například v tom, že časopis již nemůže mít stálou a na plný úvazek placenou redakci. Troufáme si však domnívat se, že tato skutečnost úroveň časopisu nijak nepoznamenala, byť jste v průběhu roku dostali neočekávaně dvě dvojčísla… Svědčí o tom ostatně i neustálý zájem nových předplatitelů.

Ze všech těchto důvodů se redakční rada pro příští ročník rozhodla pro návrat k periodicitě čtyř čísel, která budou vycházet vždy koncem čtvrtletí. Každé číslo bude mít 48 stran, čímž zůstane zachován dosavadní rozsah ročníku, takže si dovolujeme ponechat i skoro stejné předplatné, tedy 388 Kč, se slevou pro studující a důchodce na 300 Kč. A doufáme přitom, že se Váš zájem o časopis, který spolu s námi tvoříte, projeví opět v solidaritě s ním, a to jak jeho propagací mezi Vašimi blízkými, tak také ve formě sponzorského předplatného (např. Vašich 1 000 korun zahrne běžné předplatné 388 a sponzorský dar, který vydávání neobyčejně pomůže), či ve spolupráci při shánění inzerce nebo v jiné podpoře Vašeho nezávislého časopisu.

Pěkný rok 2014 Vám za redakci a redakční radu Veroniky přeje

Václav Štěpánek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu