Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Dotaz a odpověď


č. 5/2013, s. 61

Dotaz

Ve 4. čísle časopisu Veronica docent Buček popisuje a dokumentuje ochranu přirozeného lesa v NPR Habrůvecká bučina. Na území přírodního parku Údolí Bílého potoka, kousek severozápadně od Brna, se nachází několik fragmentů přirozených bučin. Jsou na pozemcích LČR, závod Náměšť nad Oslavou. S revírníky úspěšně spolupracuji na ochraně doupných stromů, ale nedaří se mi jakoukoli formou zajistit nebo alespoň podpořit přirozené zmlazení a dynamiku lesa. V tomto jsou zástupci LČR neústupní, a tak dochází k pravidelnému „prosvětlení“ lesa s totální likvidací podrostu, který se tam mezitím svévolně vyvinul. Je nějaká šance, jak toto změnit?

Vše se samozřejmě odráží do lokální biodiverzity. Letos byl například již na jediném místě zastižen lejsek malý a (jak můžeme očekávat) dva samci se tísnili na asi jediném zbytku vysokokmenného lesa s nezničeným podrostem. Přitom řev pil byl slyšet už nedaleko.

Díky za jakékoli rady nebo pomoc,

Ivo Hertl, Říčky

 

Odpověď

Ve chvíli, kdy je již slyšet „řev pil“, není šance na změnu žádná. Požadované úpravy hospodaření v lese je třeba začlenit do lesního hospodářského plánu, který je pro lesní majetek zpracováván na desetileté období. Inspiraci pro přírodě blízké postupy hospodaření lze najít např. v lese trvale tvořivém, o kterém v letošním 4. čísle časopisu Veronica hovoří ředitel ŠLP Masarykův les Vladimír Dolejský. V přírodním parku Údolí Bílého potoka jsou zbytky cenných přirozených lesních porostů, ale bohužel zde není vyhlášeno žádné maloplošné zvláště chráněné území. Možná by stálo za to pokusit se alespoň nejcennější zbytek starých bučin k ochraně navrhnout.

Antonín Buček

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu