Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Chvála stmívání na zahradě a pupalky tamtéž


Olga Lepšová-Skácelová, č. 1/2014, s. 30

I město může poskytnout člověku malý azyl, kde si lze užít kouzla stmívání. Samovolně k tomu dochází, když si zahrádkář odskočí na záhony v kolonii udělat „jen něco“ drobně po práci. Protáhne se to, kdo by spěchal zpátky mezi stěny, a už je tu soumrak. Těsně před ním se sem tam ozve skoro neslyšitelné lupnutí. To se otevřou první květy pupalky, u německých sousedů výstižně nazývané „Nachtkerze“. Se stmíváním jasně žlutých hvězd na košatě rozvětvených rostlinách přibývá a estetický zážitek sílí. Příjemné je takto uzavřít den, zvláště chladí-li se ve skruži bílé víno.

Pupalku však využívám i prozaicky, k obohacení jídelníčku (zdroj nenasycených mastných kyselin a fytoestrogenů). Inspiroval mě příval preparátů obsahujících pupalkový olej do lékáren i prodejen zdravé výživy. Olej se sice lisuje ze semen, to však neznamená, že by květy měly být bezcenné. Naopak, jsou velmi jemné a jakoby mastné, jen pyl může trochu škrábat v krku (nedoporučuji alergikům). Při dobré pupalkové sezoně se na mé zahrádce otevírá až 80 květů během jediného večera. Přebytky ukládám do mrazáku, a i když jsou rozmražené květy trochu hadrovité, přesto v zimním období potěší a stravu zpestří. Na mražení je nejlepší otrhávat válečkovitá poupata těsně před rozvinutím, pak je lze před použitím ještě zmrzlá nakrájet na kroužky.

U kvetoucích pupalek můžeme často pozorovat třepetajícího se tvora pijícího za letu dlouhým sosákem nektar z květů. Tohoto soumračného motýla z příbuzenstva lišajů, dlouhozobku, považují lidé často za kolibříka. Při večerní sklizni jim ponechávám aspoň několik květů.

Olga Skácelová

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu