Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Sloupcovité odrůdy ovocných stromů – reklama a skutečnost


Dušan Nesrsta, č. 3/2014, s. 6-9

Úvodem: nekupujte to, co si nemůžete sami prohlédnout, nevěřte neskutečně barevně dokonale vyobrazeným reklamním letákům, nabízejícím cokoliv nejen u květin, ale i u ovocných druhů ve formě keřů, stromů i drobného ovoce. Nejméně vhodné pro koupi stromu jsou zásilky na dobírku. Pro zahrádku jsou to třeba za přehnaně vysoké ceny prodávané sloupcové a jakékoliv „dvouodrůdové příšerky“ ovocných stromů. Většinou jsou to zakrsle skomírající neživotaschopní jedinci bez přesného označení, a to jak odrůdy, tak podnože. Dokonce se někdo diví, proč by měl vědět, o jakou podnož jde? Ale to je omyl! Jen s bujně rostoucí podnoží (MM106, A2, M4, MM111) máte zaručeno, že jde např. o sloupcovitou odrůdu. Taková na kvalitní podnoži doroste za vegetaci 0,2-0,3 m do výšky. Týká se to především jabloní, jelikož kolumnární (sloupcovitý či sloupovitý) gen zakrslosti (Coo-gen) byl doložen a popsán pouze u rodu Malus (jabloň) a dosud v žádném jiném ovocném druhu se nevyskytl!

To znamená, že v případě ostatních rodů, např. Pyrus (hrušeň) a Prunus (slivoň, třešeň, višeň, meruňka, broskvoň) jde pouze o reklamní a nesolidní záležitost ze strany prodejce. Takové reklamy bohužel existují v provedení s barevnými letáky, které jsou většinou graficky upravované, se stejně velkými a stejně barevnými plody. Tuto machinaci s fotomateriálem pozná již dítě na první pohled, jde o klam. O tom, jak takové odrůdy pěstovat a řezem upravovat, se nikde nedočtete. Označení novinka ve spojení s touhou mít něco jiného, než má soused, anebo s touhou mít na malém pozemku co nejvíce druhů či odrůd ovoce, zvyšuje enormně zájem, prodej, a tedy i cenu tohoto zboží. A jestli se zeptáte, zda to za to stojí? Odpovím, nestojí! U nás existuje řada sloupových či sloupcových jabloní, které lze zakoupit. Jejich pěstování je pro laika náročné, ale za zkoušku to stojí. Nejvíce tyto jabloně nalézají uplatnění v intenzivních sadech, jelikož vyžadují zvláštní odborný přístup: přesný i když minimální řez, důkladný režim hnojení dle listových analýz a dostatečnou chemickou ochranu. Musíme také ke stromům vést pravidelnou zálivku, tady počítáme s kapkovou závlahou. Velmi důležité je ukotvení terminálu stromu k opoře, která může být dřevěná nebo kovová. Její funkcí je přidržet kmen po celé délce, aby se pod váhou plodů nezlomil. Stromy necháváme dorůst do výšky 3 m. Při sklizni se využívají sklízecí portálové plošiny (ze žebříku bychom si zničili nohy). Dále pro stabilní a kvalitní výnos počítáme se zasíťováním porostu protikroupovými zábranami, které poskytují ochranu nejen za nepříznivých povětrnostních podmínek, ale i při zvýšeném slunečním svitu a záření proti úpalu.

Pro udržení kvality plodů z dlouhodobého hlediska musíme první násadu přesunout až na třetí rok od výsadby. To znamená, že násadu plodů musíme redukovat probírkou zpočátku ručně, později od výšky porostu nad 1,8 m se k tomu využívají především chemické přípravky s účinnou látkou (NAA - kyselina alfa-naftyloctová). Tuto operaci ale nelze uplatnit bez znalostí růstových fenofází, odborné praxe, meteorologie a fytopatologie. Sad je udržitelný 15-16 roků na stanovišti s maximální péčí. Dvacátým rokem od výsadby dochází ke stárnutí („zababčení“), snížení počtu květů, a tím i plodnosti.

Spon u sloupcového tvaru bývá 0,5-0,8 m × 1,5-2,0 m (to podle mechanizace), tj. 8-10 tis. stromků na hektar, při průměrné sklizni 7 kg ovoce výběrové velikosti z jednoho stromu, tj. 56-70 tun na hektar plochy.

Rozdělení odrůd podle obrůstání terminálu a jejich způsob pěstování:

1. zakrslé tvořící korunu, pěstované jen na slabě rostoucích podnožích (M9, M27, M26) s nutnou úpravou řezem a letním průklestem - Cumulus, Greencats, Herald, Kordona, Pidi. V létě lze provést zakrácení obrostu po první plody. Při hlubším seříznutí bočních výhonů vytvoří se na každém růžice s několika zkrácenými plodonosnými výhony, které je nutno regulovat, vylomit.

2. sloupcové s výrazným terminálem, pěstované na bujně rostoucích podnožích (MM106 nebo MM111) s nutnou úpravou obrostu řezem Goldcats, Charlotte, Redspring, Redcats, Sonet, Sunlight, Pomfital, Telamon (Waltz), Trajan (Polka), Tuscan (Bolero), okrasná Rosalie. Nutná úprava spočívá v odstranění bočních současně rostoucích větví s terminálem. Ty nutno zakrátit na 2-3 cm, nejpozději na jaře.

3. sloupcové s výrazným terminálem, pěstované na bujně rostoucích podnožích s minimální nutností řezu, pouze za zelena zaštipujeme - Cactus, Goldlane, McIntosh Wijcik, Moonlight, Pomeredrobust, Pompink, Redlane, Rondo, okrasná Maypole.

Toto rozdělení se nikde neuvádí a všechny odrůdy se prodávají jako „sloupcovité“. Proto při koupi postupujte s rozmyslem!


Ing. Dušan Nesrsta, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Národní odrůdový úřad

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu