Čtení na tyto dny

Rok plný dnů

Na patách naděje
Léto.
Léto, které nevyšlo.

Proč skřivanům se hrdlo zadrhlo?
Kdo připínal torzům křídla motýlí?
A kdo byl smyčcem bez houslí?
Na minutovou ručičku lákali
jsme čas.

Je večer. Vysoký až k svítání.
Zbrojíř naděje.
Večer, kdy úzkost taje v dým
a z popele, co po pastýřských
ohních zbyl,
vzlétl jestřáb, sivý pták,
nesmrtelnou perutí.
Nad hory, nad doly.

Zlatem harfy odlétalo léto
a duše svlékala se
pro budoucí dny,
pro světlo nepodpírané berlemi.

(Vít Obrtel)

 

Nesamozřejmá Veronica


Antonín Buček, č. 4/2014, s. 1

Veronica je dnes nejdéle vycházejícím nezávislým časopisem zabývajícím se ochranou přírody a krajiny. Již 28 let se snažíme naplňovat poslání, pro které časopis vznikl, což je podpora šíření šetrného vztahu k přírodě a krajině. V loňském roce jsme v redakční radě dlouze diskutovali o budoucnosti časopisu a usoudili jsme, že budeme pokračovat v dlouhodobé tradici vydávání časopisu tiskem, neboť je to jediná forma, která čtenáři umožňuje vnímat obsah článků s doprovodnými ilustracemi a fotografiemi, umožňuje v časopise listovat a potěšit se nejen obsahem, ale i formou sdělení. Domnívám se, že letošní ročník našeho časopisu dokazuje, že to bylo rozhodnutí správné.

Proč vlastně dobrovolně vydáváme neziskový a nezávislý časopis o přírodě a krajině? Výstižná odpověď jednoho ze zakládajících členů redakční rady zní: pro radost.

Opravdu máme radost z toho, že mezi dobrovolnými ochránci a milovníky přírody a krajiny nacházíme stále dostatek autorů textů, výtvarníků i fotografů. Máme radost z každého nového čísla. Máme radost především z toho, že se stále daří udržovat okruh čtenářů, kteří jsou ochotni si časopis předplatit, a také z toho, že stále přibývají předplatitelé noví.

To, že časopis Veronica vychází, nikdy nebylo a ani dnes není jednoduché. V konkurenci nejrůznějších tiskovin, často štědře dotovaných z veřejných i soukromých zdrojů, a proto většinou rozdávaných zdarma, je vydávání nezávislého časopisu pro dobrovolné ochránce a milovníky přírody a krajiny opravdu nesamozřejmé. Vydávání je možné díky pomoci čtenářů a přátel časopisu Veronica.

Pomoc začíná již zaplacením předplatného a nalézáním nových čtenářů a předplatitelů. Velmi významnou pomocí je sponzorské předplatné či sponzorský dar a také nalézání případných zájemců o placenou inzerci. S touto pomocí bude Veronica dál vycházet - pro radost autorů i čtenářů.

Antonín Buček

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu