Dary přírody mýma očima


Petra Štěpánková, č. 4/2014, s. 14-15
Růže z javorového listí.
Růže z javorového listí. Petra Štěpánková

Položím-li někomu otázku, co si představí pod slovy „dary přírody“, mnozí odpovědí, že léčivé bylinky, jedlé plody a výrobky z nich, ovoce a zeleninu. Nejinak je tomu, když se na stejnou otázku zeptám přítele Googla. Ten mi pro změnu nabídne spousty všeléků, obchůdků s léčebnými přípravky a zdravou výživou, se stoprocentně přírodními a hlavně na vše účinnými doplňky stravy, …, a teprve někde na konci v řadě stojí ty dary přírody, které se třeba jako první vybaví mně. Jsou to dary využitelné ke kreativním hrátkám a tvoření, k výrobě praktických pomocníků do domácnosti, k dekoracím a podobně. Tyto dary nám příroda nabízí nejen téměř na každém kroku, ale hlavně během celého roku. Stačí se jen pozorně dívat kolem sebe, popustit uzdu fantazii a v těchto krásných darech vidět také jejich využití.

Ráda bych vás v několika následujících odstavcích malinko inspirovala a navnadila ke kreativnímu vyplnění volného času s dětmi, k hrátkám s přírodou a jejím bohatstvím, ale také k seberealizaci a rozvíjení vlastního umu, a zároveň k příjemné relaxaci s přírodními materiály. Teď už hurá na nápady!

Začnu přírodními materiály, které můžeme použít jako tzv. pletiva, tedy můžeme s nimi něco plést. Nejznámějším materiálem k pletení je dozajista vrbové proutí. Podobně ale můžeme použít i jiné proutky a výhony, třeba lískové, jabloňové, ostružiníkové a další. Z nich kromě nůší, košů, košíků, ošatek a pomlázek vyrobíme i různé stavby, ploty, výplety lísek na sušení ovoce a bylinek, obaly na květináče, oplůtky vyvýšených záhonů, … Fantazii se tady meze nekladou.

Dalším skvělým darem je obilná sláma. Určitě záleží na její kvalitě, délce a zpracování, ale v jakékoliv podobě je materiálem k nezaplacení. Dnes už ji sice nedáváme do štrozoků nebo matrací na spaní, stále se však používá v mnoha oblastech. Vyrobíme z ní třeba ošatky, střešní došky (ty mají uplatnění na zahradních stavbách nebo na střechách ve skanzenech), korpusy věnců, různé dekorativní předměty (vánoční ozdoby, panenky, …), využijeme ji k mulčování záhonů, jako příměs do kompostů, stelivo pro zvířata a tak bych mohla pokračovat ještě dlouho. V posledních letech vzrůstá obliba slámy jako stavebního materiálu. Takový dům ze slaměných balíků, to je aspoň něco! Podobně jako slámu (tu delší, ne moc nasekanou) můžeme k výrobě ošatek a korpusů na věnce využít i seno, trávu, rákosové a orobincové listy. Spolu s lýkem a kukuřičným šustím to jsou tradiční a velmi dlouho používané materiály.

A aby nezůstalo jen u teorie, naučím vás vyrábět ošatku. Postup je podobný a s trochou šikovnosti to zvládnou i větší děti. Na nákresu je postup, který vás povede krok za krokem. Ošatku pak můžete využít k pečení domácího chleba, na ovoce nebo jen jako dekoraci.

Kromě pletiv má pro nás příroda i další dary, které si můžete během roku nasbírat a pak za „dlouhých zimních večerů“ využít k tvoření. A co že je to za dary? Jsou to různé plody a semena (kaštany, žaludy, šípky, …), šišky, kamínky, ulity, listy, klacíky a větvičky, jehličí, kůra a borka z padlých stromů, mechy, lišejníky, … Když budete chvíli přemýšlet, jistě ještě doplníte můj seznam dalšími. Nejenže jsou mnohé z nich krásné samy o sobě, stačí si je naskládat třeba na vyrobenou ošatku nebo do skleničky, ale často mají i praktické využití.

Mnohé dužnaté plody, části rostlin nebo celé rostliny obsahují barviva, která můžete využít k barvení látek, vlny, lnu, velikonočních vajíček. K této tematice už byla napsána nejedna krásná kniha. Osobně nejraději používám všem známé suché suknice z cibule, které si po celý rok shromažďuji, plody černého bezu nebo ptačího zobu, ostružiny nebo borůvky, kopřivy a červenou řepu. Většinu si můžete nasbírat a nasušit k pozdějšímu použití. Jiné plody, spíše ty suché, zase využívám jinak. V tvořivých kroužcích a dílničkách vyrábíme s dětmi velmi oblíbená chřestidla s využitím různých skořápek dostupných plodů (kokosový ořech, vlašské a lískové ořechy, pistácie) nebo schránek plžů a mlžů (lidově ulit a lastur). Každé chřestidlo má jiný zvuk a můžete si pak pěkně společně zamuzicírovat.

Dary přírody najdete po celý rok. Nejbohatším obdobím je však bezesporu podzim. Kromě krásně a rozmanitě zbarvených plodů, semen a listů najdete využití i pro dary zahrady a pole - brambory, tykve a dýně, obilí a další. Děti pak podle své fantazie vyrobí nádherné podzimní dekorace do vašich bytů a domů. Postavičkám z brambor a dýní říkáme Bramborníčci a Dýňáčci, oblíbené jsou u dětí i žaludy, bukvice, kaštany, a šišky pro výrobu zvířátek, postaviček, loutek, hraček a vánočních ozdob.

Podobně využijeme i podzimní listí, které nám vyzdobí naše domovy krásně zbarvenými girlandami (barevné listy jednoduše navlečete na nit a necháte uschnout), nebo třeba jednoduchými růžičkami. Postup jejich výroby je velmi jednoduchý, materiál najdete pod každým javorem nebo lípou a určitě nadchnete nejen děti, ale i dospělé. Tak jdeme na to!


Ing. Petra Štěpánková, Ph.D. - botanička a pedagožka, pracuje na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu