Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Představujeme se...


Jan Dušek, Tomáš Rothröckl, č. 4/2014, s. 26

Vážení čtenáři, myslíme si, že založení nové rubriky ve „starém“ dobrém časopisu je natolik vážná věc, že je v prvé řadě vhodné tento krok vysvětlit. Vlastně je to jednoduché. Jedná se o představení Fóra ochrany přírody jako nového prostoru a volného uskupení lidí, kteří spolu chtějí komunikovat v široké tematické oblasti ochrany přírody a krajiny.

Fórum ochrany přírody představuje svobodný myšlenkový prostor založený na aktivním přístupu, vzájemné toleranci a schopnosti účastníků shodnout se na konsenzuálních výstupech. Fórum poskytuje prostor k diskusi, předávání poznatků a hledání řešení v různých aktivitách ochrany přírody. Zajišťuje svobodné vyjadřování názorů svých členů bez politických či institucionálních vlivů. Fungování je založeno na permanentní názorové platformě v rámci provozu internetových stránek (www.forumochranyprirody.cz) a na pravidelném setkávání. Součástí aktivit Fóra je spolupráce s institucemi veřejné správy, odbornými subjekty a již existujícími komunikačními základnami, z jejichž strany je o to zájem.

Fórum bylo založeno iniciativou „zdola“ v roce 2011, kdy několik patrně nespokojených ochranářů diskutovalo o chybějící vnitrooborové komunikaci a atmosféře mlčení, která v oné době nepochybně vedla k jisté izolaci oboru, ale i jednotlivců a potažmo institucí. Co bylo příčinou onoho stavu oboru, je spíše otázka pro historiky oboru, možná i politology, ale z pohledu dneška je to vlastně nepodstatné. Možná, že tehdy zafungoval nějaký sebeochranný mechanismus, který je daný každé profesní skupině. V každém případě si zakladatelé Fóra byli vědomi, že mezi nejzávažnější problémy ochrany přírody v ČR patří právě absence vnitrooborové komunikace a diskuse, rozhodování nezaložené na soudobých poznatcích a nedostatek odborného profesního vzdělání. Tehdy vznikla myšlenka na vytvoření základny pro setkávání a diskusi ochranářů. Reálným cílem není problémy vyřešit, ale především o nich diskutovat. V září 2011 bylo tedy založeno občanské sdružení Fórum ochrany přírody (FOP), jehož jediným cílem je organizování a provozování stejnojmenné platformy. Aby exitovala pravidla hry pro všechny účastníky, byla přijata tato všeobecná pravidla diskuse:

  • každý účastník představuje pouze svůj osobní názor, nikoliv pozici svého zaměstnavatele nebo jiné skupiny;
  • vyloučeny jsou osobní výpady;
  • Fórum se nevymezuje vůči jiné skupině osob či institucím;
  • Fórum je otevřené a nepředjímá závěry;
  • obecná kritika („všechno je špatně“) na Fórum nepatří.

V následujících měsících a letech FOP rozvíjí svou činnost, která spočívá nejen v organizaci odborných setkání (dosud 6), kterých se zúčastňuje na několik desítek zájemců, ale i dalších aktivit. Cílem je informovat, diskutovat, vzdělávat, propojovat. FOP přispívá k potřebnému propojování myšlenkových proudů pramenících jak z akademické sféry, z oblasti veřejné správy, ale i nevládních organizací. Je skutečnou příležitostí k setkávání a k diskusi ve společenství sobě rovných. V nové rubrice vás rádi budeme informovat o dění v rámci Fóra ochrany přírody. Podrobnější obraz o jeho aktivitách a aktuální informace získáte na webových stránkách. Fórum není uzavřená společnost, naopak tímto zveme všechny zájemce ke spolupráci.


Mgr. Jan Dušek, RNDr. Tomáš Rothröckl - členové Rady FOP

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu