Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Vitariánství


Jana Zlámalová, č. 2/2015, s. 36-37

Zatímco pojmy vegetariánství a veganství se poměrně dobře zabydlely v našem jazyce i myslích, se slovem vitariánství se naše kultura ještě tak úplně nesžila. A možná je to i proto, že tento alternativní výživový směr má mnoho různých ekvivalentů. Můžeme se bavit o už zmíněném vitariánství, raw food, živé nebo syrové stravě a vždy budeme mluvit o tom stejném stylu stravování, který neuznává tepelnou úpravu pokrmů a vyzdvihuje zdraví prospěšné účinky syrové stravy.

Stručná historie vitariánství

První, kdo přišel s myšlenkou, že nevařená strava by mohla být našemu tělu prospěšnější než ta tepelně upravená, byl v roce 1930 Paul Kouchakoff působící ve švýcarském Lausanne. Tento vědec prosazoval názor, že po požití uvařeného pokrmu se v krvi zvýší počet bílých krvinek stejně, jako se to děje v případě infekce. Tento jev se nazývá trávicí leukocytózou a Kouchakoff vypozoroval, že k němu nedochází poté, co organismus přijal syrovou stravu. Na základě těchto svých závěrů se Kouchakoff zastával jídelníčku skládajícího se ze surovin v jejich nejpřirozenější podobě.

Ve stejné době na americkém kontinentě začal syrovou stravu a především pití ovocných a zeleninových šťáv propagovat Norman W. Walker. Ten si v 30. letech otevřel v Kalifornii první juice bar a také navrhl jeden z prvních odšťavňovačů. Walkerovi je často připisována zásluha za rozšíření obliby čerstvých šťáv napříč celými Spojenými státy.

V USA také působil propagátor holistické medicíny Viktoras Kulvinskas, který se na klinice The Hippocrate Health Institute věnoval těžce nemocným a nevyléčitelným pacientům. Těm během léčby podával především syrovou stravu a šťávu z mladého obilí.

V roce 1975 Kulvinskas také vydal první kuchařku zaměřenou na přípravu pokrmů z tepelně neupravených surovin. Stále se ale jednalo především o saláty ze syrové zeleniny, různé klíčky a šťávu z mladého obilí. Syrové stravě tak pořád ještě chybělo něco, co by přitáhlo širokou veřejnost a co by celý princip stravování zpopularizovalo.

To až když si v Kalifornii otevřel svoji restauraci s výmluvným názvem Raw vitariánský šéfkuchař Juliano Brotman a sestavil menu plné gurmánských, a přesto nevařených pokrmů, stal se tento výživový směr velmi populárním mezi hollywoodskými hvězdami a začal se šířit dál do světa.

Tak trochu jiné (ne)vaření

Mnoho lidí, když slyší o raw food ve spojení s gurmánskou restaurací, si pomyslí, co se asi tak dá lákavého vytvořit ze syrové zeleniny a ovoce.

V tomto bodě je důležité vědět, že vitariánství se zakládá především na myšlence, že při teplotě vyšší než 42 až 45 °C se v potravinách ničí enzymy, které jsou nezbytné pro zdravé fungování lidského organismu. Vitariánská kuchyně si tak musí poradit bez zapojení sporáku, trouby nebo mikrovlnky. Na místo toho ale v plném rozsahu příznivci tohoto stravovacího směru využívají schopností sušičky potravin, výkonných mixérů a odšťavňovačů. Například v sušičce lze připravit až neuvěřitelné množství různých druhů placek, palačinek, rolád, chlebů, ochucených oříšků atd.

Však stačí jenom nahlédnout do jídelníčku některé z českých raw restaurací a začít se divit, co vše jde bez obligátního sporáku a trouby připravit.

Například pokud jde o polévky, většinu lidí asi jako jediný příklad nevařené polévky napadne gazpacho. V raw kuchyni se však naprosto běžně za studena připravují takové polévky, jako je dýňová, žampionová nebo brokolicová polévka.

V případě vitariánského (ne)vaření je totiž nutné, jak příznivci tohoto stravování často rádi poznamenávají, oprostit se od zaběhlých představ o tom, jak dané suroviny připravovat a jak s nimi v kuchyni nakládat.

Například celý svět je zvyklý dlouze vařit luštěniny a málokoho by napadlo, že se dají konzumovat i jinak. Ve vitariánské kuchyni se luštěniny v suchém stavu nakličují, anebo se také mohou rozemlít na mouku a následně z nich v sušičce připravit třeba pohankové palačinky.

Zmíněné nakličování hraje ve vitariánství velmi významnou roli. Příznivci syrové stravy totiž poukazují na důležitost enzymů v naší stravě a na to, že v některých potravinách se nacházejí tzv. spící enzymy, které je nutné probrat z jejich spánku. Nakličování semínek nebo luštěnin je proto jednou z primárních technik vitariánství.

Bezohledné nebo inspirující vitariánství?

Vitariánství představuje v posledních letech poměrně úspěšně se prosazující alternativní výživový směr. Jako každá alternativa si ale i raw food s sebou nese jisté kontroverze.

Přípravu pokrmů s minimálním využitím elektrické energie a s menším počtem nádobí k mytí lze bezpochyby považovat za životní styl vstřícný k přírodě. Naopak je ale vitariánství často vytýkána nelokálnost některých surovin. Banány, avokádo, kešu, datle a další ingredience pocházející ze subtropických a tropických krajin představují běžnou součást vitariánských receptů. Někteří příznivci syrové stravy se brání této kritice s tím, že nákup nelokálního ovoce a zeleniny je pro ně v období zimy téměř nutností, a poznamenávají, že znečištění způsobené přepravou ovoce a zeleniny ze vzdálených zemí není stále tak vysoké jako znečištění přírody pocházející z masného průmyslu. Jiní vitariáni ovšem ke svému stravování přistupují komplexněji a snaží se vařit především z lokálních surovin. A to i navzdory tomu, že je to o poznání náročnější než příprava avokádové pomazánky. A je pravda, že nabídka některých českých raw podniků sezonnost a původ surovin pečlivě zohledňuje.

Vzdát se oblíbených surovin a omezit se pouze na syrovou zeleninu, ovoce, oříšky a semínka není hned tak pro každého. Přesto ale mohou být vitariánské recepty se svými neotřelými technikami a nápady zajímavou inspirací pro všechny, kteří chtějí v období horkého léta a hojnosti čerstvého ovoce ulehčit jak svému organismu, tak i přírodě a na čas nebo jenom třeba na jednu večeři vyřadit z provozu myčku nádobí, troubu a vařič.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu