Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Staňte se dobrým průvodcem


Tomáš Růžička, č. 4/2011, str. 31

Ptáček, L.: Manuál místního průvodce. Slavonická renesanční, o.p.s., Slavonice 2010, 32 s.

Jestli by něco mělo čeřit nudnou hladinu českých a moravských průvodcovských vod, pak je to jistě další dílko Ladislava Ptáčka. Manuál místního průvodce vydaný Slavonickou renesanční společností by prospěl průvodcům jak na našich zámcích, v jeskyních, tak ve městech a obcích nebo chráněných územích.

Autor je sám zkušený průvodce především zahraničních turistů po krásách podél trasy první české Greenway z Prahy do Vídně. A na publikaci je to znát! Kromě hlavních zásad osobní interpretace Laďa doplňuje různé svoje triky a zkušenosti nabyté s turisty při návštěvě nejrůznějších přírodních a kulturních zajímavostí Čech a Moravy. V úvodu autor vysvětluje čtenáři, co je to interpretace, a předkládá šest osvědčených pravidel dobré interpretace, o kterých by měl vědět každý seriózní průvodce. Přidává i pár základních poznatků z oblasti psychologie komunikace.

V další podstatné části této brožury již jde autor přímo k věci: příprava průvodce, příprava prezentace a výkladu, příprava a prezentace výletu nebo prohlídky. Publikace obsahuje hodně dobrých rad z praxe a pomůže odpovědět na základní otázky, které si každý průvodce klade: Mám se to učit nazpaměť?, Jak se vypořádat s trémou, Co dělat, když zapomenu text apod.

Snad si této útlé publikace všimnou i organizátoři nudných, méně či více povinných školení pro akreditované průvodce. Spokojenosti turistů by to určitě prospělo.

Tomáš Růžička, Nadace Partnerství

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu