Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

O péči o společný domov


Jan Hollan, č. 4/2015, s. 55

Papež František: Laudato si’. Pochválen buď. Paulínky, Praha 2015

Encyklika Pochválen buď je adresována celému světu, nejen katolíkům. Je to kniha se záběrem nesmírně širokým a hlubokým, postihujícím zásadní aspekty globální změny. V závažnosti a naléhavosti svého sdělení může být v nejbližším desetiletí stěží překonána. Není to jen díky všeobecně uznávané morální autoritě a integritě, a ovšem i zkušenostem papeže Františka. Zásluhu na tom má i tým světových osobností vědy, etiky a teologie, které koncept tohoto díla pomáhaly připravovat.

Takřka kterýkoliv ze 246 očíslovaných odstavců lze samostatně ocitovat jako poučení hodné důkladného zamyšlení a následování. Hovoří jednoznačným jazykem, nejde o podobenství, která si mohou lidé vykládat různě, jak se jim to hodí. Řadu nedorozumění a mylných výkladů, jaké v židovsko-křesťanské (a možná i v islámské) tradici hrály neblahou roli, důrazně a opakovaně napravuje. Je tak i neocenitelným komentářem k naší evropské kultuře a úvodem k pochopení křesťanského myšlení.

O životním prostředí a humánním prostředí mluví společně, zdůrazňuje jejich propojenost. Sociální a environmentální problémy lze řešit jen současně. A to jak v měřítku místním, na něž má vliv každý, tak i v měřítku mezinárodním a globálním.

Opakovaně se vrací k tomu, jak dobro, které bylo představováno stabilním klimatem, je nyní ničeno a jak se zatím téměř nic nestalo pro jeho ochranu. Jak jsou klimatickou změnou postiženi chudí, z nichž mnohým nezbývá než opustit své domovy.

Těm, kterým na ochraně klimatu už dávno velmi záleží, poskytne encyklika mnohem širší pohled. A těm, kteří její potřebu dosud ignorovali, jistě otevře oči. Pokud si ji přečtou. A přečíst by si ji měl každý, a pak se k ní často, mnoho dalších let, vracet. Vždy v ní najde oporu v nejistotě, co je opravdu důležité.

Věřím, že encyklika je částečně srozumitelná už dospívajícím dětem v osmé třídě. A že zaujme, snad i uchvátí všechny učitele, studenty, zastupitele na všech úrovních, zaměstnance obecních úřadů i ministerstev, absolventy vysokých i středních škol, všechny generace. Že pomůže porozumění mezi kulturami a národy. Máme totiž před sebou velký úkol - opravdu uspět při péči o společný domov můžeme jen společně.

Jan Hollan

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu