Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Nerudova vzpomínka vandrovní


Václav Cílek, č. 4/2016, s. 5-7

Letní ty noci zářivá,
jak tebou srdce okřívá -
ve dne tak sladkobolno,
a teď tak volno, volno!

Jan Neruda: Písně kosmické

 

Co se týče chůze a pozorování ptáků, tak soudím, že tempo obojího se tak posledních dvacet tisíc let příliš nezměnilo, protože příroda spěje k určité optimalizaci výkonu. Třeba metanogenní bakterie ročně produkují kolem jedné megatuny metanu, na jehož oxidaci se spotřebuje asi dvě megatuny kyslíku. Něco z toho zase obnoví stromy evapotranspirací. Kdyby nebylo mokřadů - a to znamená i vhodného geomorfologického uspořádání reliéfu, tak by se každých několik desítek tisíc let v atmosféře zvyšoval obsah kyslíku o 1 %, což by při nějakých 25 % kyslíku skončilo katastrofou, to už totiž hoří i vlhké dříví.

Příroda tak před půl miliardou let našla kompromisní řešení, aby biota mohla co nejlépe dýchat a přitom se nepoškodil planetární metabolismus. Našla se rovnováha mezi energetickou účinností pohybu a bezpečností ekosystému. Vůbec biochemické zpětné vazby, které vedly k vyladění život podporujících systémů, jsou skoro vždy závratné. Ona se totiž půl miliardy let ani příliš neměnila salinita oceánu, který dokáže látky průběžně přijímat i ukládat. Nebýt foraminifer (dírkonošci, jednobuněční mořští prvoci; pozn. red.), tak se každých 20 tisíc let v oceánu zdvojnásobí obsah rozpuštěného oxidu křemíku. Podobně i ty naše houby v lese produkují látky typu metylchloridu, které jsou blízké freonům. Tyto houbové výpary vydrží mnohem víc než metan a příbuzné uhlovodíky, vystoupají pod ozonovou vrstvu, oslabují ji a tím zároveň ovlivňují hospodaření planety s teplem. Málo platné, i houba je globální činitel.

Z těchto důvodů soudím - společně s Nassimem Talebem - že nemá cenu učit ptáky létat a lidi chodit. I bez znalosti oxidu uhličitého Neruda dobře věděl, že existuje nějaká mez, v jejímž rámci mysl pracuje přirozeně a všestranně, a že kdyby měla pracovat rychleji, tak to zaplatí jinak - třeba se sníží míra prožitku nebo vědomí krajiny.

Podobně jako chlapci jeho věku vyrážel Jan Neruda každé léto na vandr. Zchodil kraj berounský, prácheňský či kouřimský. Vracel se roztrhán a hladov, ale na rtech mu hrály - jak vzpomíná - samé národní písně. Deník byl plný kreseb hradů spatřených a textů písní. Neruda říká: „My cestovávali hloub. Dojmy nemíjely tak rychle a to je dobré zejména pro mladou duši. Kde se člověku líbilo, tam se natáhl a díval. Obraz ať kraje, či lidí měl dost času ponořit se až na dno duše.“

Tady pro Nerudu začíná láska k vlasti. Člověk jde krajinou a poznává, co je v ní a v lidech krásy. Říká, že putovali nejenom hlouběji, ale také poetičtěji. Nevěděli, kde budou spát, a uměli zmoknout. Neruda a zřejmě i jeho vrstevníci cestovali od mala, snad již od šesti sedmi let. Maminka mu svázala šaty do uzlu a odevzdala hokynářce a ta ho vzala na dvoudenní vandr do Slabec. Jindy jej strčila na Smíchově formanovi a ten ho za tři dny odevzdal v Plzni. Byly to cesty s formanem - člověk slezl, trhal jahody, pak vůz opět došel, zalezl do sena a usnul. Čeledín byl tehdy pán, protože mu hospodář svěřil povoz. Forman býval vítaným zákazníkem, na kterého se usmíval každý hostinský na cestě.

Lidem Nerudovy generace vlak tyto základní dojmy vzal a nemá cenu uvažovat, jak by se cítili na dnešní dálnici. Neruda podává výborný návod, jak to chodilo v přirozeném světě před objevem parního stroje. Lidi chodili svým tisíce let naučeným tempem. I dnes poznáte poutníky, jejichž tělo se rozpomnělo na pradávnou úspornou chůzi, a turisty, kteří chodí silově. Chůze nastoluje určitou starou harmonii, která může nést až náboženský obsah. A další věc je ta, že se chodilo od mala. Skoro nemá cenu k tomu něco dalšího dodávat. Jen si říkám - kolik historiků a literárních vědců popisuje třeba národní obrození. Ale co o něm mohou vědět z nějakých písmenek, když nikdy nešli do Klatov a nezpívali si u toho!


Pramen: Fejeton Jana Nerudy „Vzpomínky vandrovní“ z knihy „Za národ a lidstvo celé“ (Praha, 1951, zakoupeno v antikvariátě v Sušici při cestě na Hory Matky Boží a Kolínec).

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu