Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Na tom našem dvoře (In our back yard)


Karel Hudec, č. 3/2008, s. 28

Na tom našem dvoře (In our back yard)
Editor Pavel Klvač. Vydalo Občanské sdružení Drnka, 2007. ISBN 978-80-254-0882-7

V poněkud netradičním formátu (z hlediska puntičkářského bibliografa i s nedostatkem údajů a z hlediska spotřebitele bez sdělení, kde a případně za kolik lze knihu koupit) vyšla na křídovém papíře půvabná knížka o dalším mizejícím fenoménu - venkovských dvorech. Založena je na projektu „Kulisy venkovského života“ realizovaném na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 26 studentů fotografovalo v mikroregionu Drahanská vrchovina a vybrané fotografie kdysi typických venkovských dvorů v knize komentovalo krátkým textem.

Úvodní text editora i komentáře autorů fotografií ukazují, jak dnes v důsledku probíhající přeměny venkovského života taková zákoutí rychle mizí. Není divu - automobilovým spojením se venkov stal pouze rozšířeným městem. A tak nejen možnost nákupu všeho, co se dříve na venkově pěstovalo a chovalo, ale i momentálně převažující životní styl v rytmu „práce - pohodlí doma u TV - dům s bazénem a repre posezením na stříhaném trávníku s rozptýlenou koniferovou zelení“ tradičním venkovským zákoutím nepřeje. Podobná místa je tedy možné už jen dokumentovat, dokud ještě existují, ač jsou trnem v očích převažujícího počtu milovníků krajinné geometrie a sterility.

Ačkoli publikace prezentuje sociologický pohled, i pro zoologa představuje zajímavý dokument: většina zvířat nemá ráda přílišný pořádek, který silně ochuzuje diverzitu prostředí. Nejen že se na dvorech nesype obilí drůbeži a tím ani vrabcům, kteří ostatně v dokonale břízolitovaných a až do rohů vyvedených stěnách stejně nemají kde postavit hnízdo. Ale podobná zákoutí byla, jak známo již z Babičky, vždy domovem kuny škůdnice - jak to, že se kuny v posledních desetiletích tak rozmnožily, když chráněná zákoutí mizejí a drůbež se nechová? Nad podobnými fotografiemi je prostě možné nejen nostalgicky vzpomínat, ale s potěšením se i zamýšlet.

Karel Hudec

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu