Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

A co suchá nádrž?


Michal Krejčí, č. 4/2008, s. 3

Návrh strukturálního řešení protierozních a protipovodňových opatření v povodí horní Opavy. Souhrnná zpráva, Ekotoxa s.r.o., září 2007:

„Studie prokázala, že navržená opatření jsou z hlediska regionálních povodní nedostačující. Protierozní opatření v krajině i rozmístění suchých nádrží je situováno převážně do mezipovodí Opavy mezi Krnovem a Opavou. I když individuální účinky jednotlivých opatření se na přítocích do Opavy v této oblasti projevují poměrně výrazně, dochází na nich ke snížení kulminačních odtoků, dochází však jejich vlivem k časovému zpoždění odtoků až do doby kulminace povodní v Opavě, kdy dochází k nežádoucímu skládání průtoků. Uvedené skutečnosti působí na první pohled dosti nepříznivě. Jako řešení se však přímo nabízí výstavba alespoň malé nádrže v profilu Nové Heřminovy, která se nedotkne zájmů obce Nové Heřminovy.“

Menší zlo - suchá nádrž

Z pohledu eliminace negativních vlivů MNNH na přírodu, tedy především na říční ekosystém, se jako mnohem výhodnější jeví vybudování suché ochranné nádrže, jež by za normálních okolností vodu vůbec nezadržovala (tato přehrada by zachycovala pouze velké povodně). Suchá nádrž by znamenala menší negativní zásah do přirozeného splaveninového režimu, technicky snadněji by šla zabezpečit migrace ryb a zachování říčního kontinua. Nedocházelo by k teplotnímu ovlivnění vody a jejímu nárazovému vypouštění při provozu vodní elektrárny. Zůstaly by také zachovány niva v prostoru nádrže a navazující svahy, jež mohou být různou formou obhospodařovány (louky, pastviny, měkký a tvrdý luh). Ani suché nádrže nejsou z hlediska ochrany řek dobrým řešením, jde však bezesporu o menší zlo, než jaké představuje výstavba tzv. víceúčelové přehrady.

Nezanedbatelným argumentem pro přijetí varianty suché nádrže je také zvýšení retenčního objemu o 3 mil. m3 vody oproti přehradě se zásobní hladinou. Proto variantu suché nádrže, která má při obdobných parametrech hráze srovnatelnou nebo lepší transformaci povodní, připouští i sama studie Pöyry. Z hlediska finanční náročnosti stavby a vyvolaných investic lze pak hodně ušetřit na výstavbě přeložky silnice I/45.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu