Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Mobilní telekomunikace a včely


Zdeněk Klíma, č. 2/2009, s. 25

Před časem se ve sdělovacích prostředcích objevily zprávy typu: „Mobily pečou včelám mozky.“ I když titulek byl poplatný bulvárnímu stylu některých našich periodik, téma se hodně diskutuje i mezi včelařskými odborníky. V Česku vyhnali tuto problematiku do extrému sami novináři chybným překladem spojení mobile beekeeping, které ovšem nemá nic společného s mobilními telefony. Článek se týkal stresujícího vlivu mobilního chovu včel (kočování) v USA, kde se včelstva přepravují i tisíce kilometrů daleko.

I přes tuto mediální bublinu se ale vědci na celém světě o problém zajímají. Výkon telekomunikačních vysílačů za několik posledních let mnohonásobně vzrostl spolu s hodnotami tzv. elektrosmogu. Vědeckými experimenty se prozatím podařilo prokázat pouze tepelné účinky tohoto záření. Je však otázkou, jaké další následky pro živočišné i rostlinné buňky záření má.

Co se týče včel, zatím nebyl seriozně potvrzen negativní vliv na zdravotní stav včelstev. Problém je, že v reálných podmínkách nelze zajistit experiment s pokusnými a kontrolními včelstvy. Pro kontrolu by bylo nutno vysílače vypnout, což by nejspíš žádný z našich operátorů dobrovolně neudělal.

Nemusíme se však zaměřovat pouze na včely, mnohem blíže k samotným zdrojům záření máme my lidé, především pokud bydlíme v domech s telekomunikačním zařízením na střeše. Sami tvoříme velmi početnou pokusnou skupinu a čas ukáže, jaké zdravotní následky záření má. Osobně si však dnes již nedovedu představit situaci, že by se prokazatelné informace o škodlivosti elektrosmogu dostaly na veřejnost. I kdyby k tomu došlo, jsem přesvědčen, že většina z nás by se svého telekomunikačního pohodlí nechtěla vzdát. Kolem nás se vyskytuje plno vlivů s nepochybně škodlivými účinky, které se lehce staly součástí našeho života a kterých se budeme pouze těžko zbavovat.

Zdeněk Klíma

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu