Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Kácení dřevin v Brně


Hana Zuchnická, č. 3/2009, s. 33

ZO ČSOP Veronica se již několik let podílí na správních řízeních ve věci kácení dřevin rostoucích mimo les. Brněnské městské části dle § 70 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, zasílají oznámení o konaných správních řízeních, do kterých se Veronica může přihlásit. Během loňského roku, kdy přetrvával nárůst stavební činnosti, se počet řízení znásobil. Loni tak Veronica obdržela informace o 407 správních řízeních. Vstoupila do 127. Nejvíce případů se řešilo v Brně-střed. Tlak investorů na lukrativní místa v centru Brna je silný. V loňském roce jsme se zúčastnili desítek řízení, ve kterých jsme chtěli zachránit stromy před pokácením z důvodu stavby parkovacích míst. Ještě větším problémem je výstavba bytových domů. Samozřejmě, že nemůžeme zastavit rozvoj a stavební činnost, ale zpracované projekty téměř nepočítají se stávajícími dřevinami, které by mohly poskytnout v budoucím sídlišti cenný prvek a zachytily by genius loci.

Největší kauzou, o které už informoval i Brněnský deník, je pokácení zdravé stoleté lípy v areálu Vysokého učení technického (VUT) v Brně pod Palackého vrchem. Přestože nebylo vydáno povolení ke kácení, byla „omylem“ poražena, protože pracovníci s pilou dostali od VUT špatnou mapu. Lípa měla být zachována, ale kvůli nezodpovědnosti pracovníků VUT se to nepovedlo. Hodnota asanovaných dřevin se pohybovala kolem dvou milionů korun. Strom oceněný dle metodiky ČSOP na 616 tisíc Kč tvořil i obrovskou společensko-ekologickou hodnotu. Veronica podala podnět České inspekci životního prostředí, která okamžitě zahájila správní řízení. Lípu velkolistou občané nominovali in memoriam do ankety Brněnský strom roku 2009.

Zeleň tvoří důležitou součást našich životů. Nadšení úředníků na odborech životního prostředí pro její zachování však často pokulhává. Ale chci se vyvarovat zobecňování, vždy záleží na konkrétní osobě. Někteří úředníci pohlížejí na Veroniku jako na obtěžující organizaci, která jim jen komplikuje práci. Naštěstí se najdou i takoví, kteří ve spolupráci s námi dokáží zabránit rozsáhlému problému. Posilování spolupráce s úředníky je důležitým pojítkem pro rozvoj komunikace mezi státní správou a neziskovou sférou.

Hana Zuchnická

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu