Čtení na tyto dny

Nov

Džbán luny na střepy
rozbil se o vrch gruně,
Měsíc jej neslepí,
pro lásku půlnoc stůně.

Pec slunce nad lesy
již vypaluje hlínu
na nový džbán a zavěsí
jej brzy nad krajinu

(Jindřich Zogata)

 

Doporučujeme ke čtení

Data v plánování péče o chráněná území

Jonáš Gaigr, Eva Knižátková, č. 3/2024, s. 5-7, pro předplatitele

Pohled za hranice – dva odlišné světy, Arménie a Finsko

Jindřich Chlapek, Jaakko J. Ilvonen, č. 3/2024, s. 17-20, pro předplatitele

Odkaz Josefa Vavrouška je dnes dvojnásobne aktuálny

Mikuláš Huba, č. 3/2024, s. 28-31

Ubývá u nás ptáků?

Alena Klvaňová, č. 2/2024, s. 2-6, pro předplatitele

Nová chráněná území v Brně

Vilém Jurek, č. 2/2024, s. 32-33, pro předplatitele

Přírodní řeky jako překvapení Polska

Roman Barták, č. 2/2024, s. 34-35

Návrat vlčího zpěvu Jaroslava Monte Kvasnici

Jiřina Lacinová, č. 2/2024, s. 44-45

Seminář o řezu ovocných dřevin


Jana Tesařová, č. 3/2009, s. 33

V sobotu 4. dubna 2009 jsme v Centru Veronica Hostětín uspořádali seminář řezu ovocných dřevin. Dopolední část byla věnována teorii různých druhů řezu a ochrany ovocných dřevin, odpoledne proběhla praktická ukázka řezu mladých i starých stromů v sadě za hostětínskou moštárnou.

Opět se potvrdil velký zájem o ovocnářskou tradici Bílých Karpat - semináře se zúčastnilo 40 lidí z regionu i vzdálenějšího okolí. Programem provázeli zkušení lektoři - Ing. Stanislav Boček, Ph.D., pedagog Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, a Radim Pešek, ovocný školkař a ekologický sadař.

Pro vzdělávání veřejnosti jsme využili ekologického sadu kolem moštárny a tradiční sušírny ovoce v Hostětíně. Díky spolupráci s genofondovými sadaři a ovocnou školkou je možné ukazovat celý ovocný koloběh, včetně ochutnávky ekologických moštů či sušeného ovoce. Zmíněné aktivity směřující k záchraně a rozvoji ovocnářské tradice v Bílých Karpatech od 90. let 20. století rozvíjí Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat ve spolupráci s mnoha neziskovými organizacemi, nadšenými jednotlivci i za pomoci veřejných institucí. K oživení tradice ovocnářství v Bílých Karpatech přispívá i hostětínská moštárna, která vykupuje jablka převážně z tohoto regionu a poskytuje poradenství v oblasti ekologického sadařství.

„Ovocné dřeviny patří k typickým prvkům místní krajiny, mají užitečné ekologické funkce, jsou přírodním i kulturním dědictvím. Snažíme se, aby se znalosti a dovednosti spojené s pěstováním stromů a zpracováním ovoce neztratily. Velký zájem lidí nás těší a ukazuje, že tradice v regionu není mrtvá,“ dodává Radim Machů z Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat.

Jana Tesařová
ředitelka Centra Veronica Hostětín

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu