Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Pomníky světových válek 20. století


Antonín Okleštěk, Zdeněk Surýnek, č. 3/2007, s. 27

Při vstupu do nového období života - věku důchodcovského, byla snaha zaplnit relativně nabytý čas novou činností. Přišel čas digitalizace fotografie a současně i možnost navštěvovat kurzy práce s počítači pro seniory. Z tohoto spojení pak vznikla snaha nově nabyté poznatky skloubit s vycházkami po blízkém i vzdálenějším okolí a vyhledáváním objektů vhodných k fotografickému zápisu. Zcela jednoznačně se nabízely pomníky padlých ve světových válkách, které v okolí Brna jsou prakticky v každé obci. Stav památníků, jejich údržba, opatrování a celkový vzhled je určitým obrazem vlastní obce, jejích obyvatel a historie. Při pořizování fotodokumentace dochází ke kontaktu s obyvateli jednotlivých obcí a k doplňujícím informacím, které se týkají jak vlastních pomníků, tak i jednotlivých obětí. Nejednou se stalo, že vlastní pomník má své doplňující „části“ např. v místních polích a lesích, jako jsou např. pomníčky, pamětní kameny, památné stromy, kříže a jiné objekty. Dokonce v obci Katov na Tišnovsku je v místním pohostinství zřízena malá vzpomínka na legionáře obce, který prošel celým tažením ruských legií až do nalodění ve Vladivostoku a místní občané rádi poskytují bližší informace o dalších osudech tohoto legionáře a jeho životě a činnosti po ruské anabázi.

Takto bylo v průběhu roku 2006 navštíveno 75 obcí a zdokumentováno na jednotlivých listech tak, aby byly zachyceny nejen pomníky obětí válek 20. století, ale i pohnuté okamžiky té které obce. Jako příklad jsou uvedeny obce s mimořádně kladným vztahem ke své historii, který je patrný vzhledem památníků, jejich údržbou i obnovou. Např. nově vybudované pomníky v Kobylí na Břeclavsku nebo v Habrůvce u Křtin. V drtivé většině jsou pomníky v obcích udržovány ve velmi dobrém stavu, jako např. v Rajhradě, Rašovicích nebo i v Brně-Žabovřeskách, kde jsou dokonce vzpomenuty i oběti poslední, komunistické totality. Oproti tomu jsou však i obce, ve kterých je vzhled pomníků patrně méně udržovaný. Domníváme se, že náklady na údržbu a opravu pomníku nemohou podstatně ohrozit rozpočty obcí. Vhodnou příležitostí k nápravě by se mohlo stát blížící se 90. výročí konce 1. světové války.

V této činnosti budeme nadále pokračovat, protože je dosud zpracovaná pouze malá část obcí. Je to velmi příjemná a zdá se i prospěšná činnost, která v navštívených obcích vzbuzovala zájem místních obyvatel.

Antonín Okleštěk, Zdeněk Surýnek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu