Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Dvě stovky stavebních uzávěr


Pavla Hobstová, č. 4/2007, s. 5

Vodohospodáři vymezili asi dvě stovky lokalit pro případnou stavbu nových vodních nádrží. Chtějí se tak připravit na problémy, které s sebou přinese globální oteplení. Vytvoření nových vodních zdrojů má kompenzovat očekávané zhoršení vodního režimu na říčních tocích v příštích desetiletích.

Seznam hájených lokalit pro stavbu přehrad odmítá část vědecké obce. V loňském roce byl publikován otevřený dopis Ministerstvu zemědělství, Ministerstvu životního prostředí a dalším zainteresovaným institucím. Inicioval jej Dr. David Pithart a podepsalo jej na 30 vědeckých pracovníků. Upozornili v něm na některá úskalí Plánu hlavních povodí v ČR. V dubnu letošního roku proběhl v Českých Budějovicích seminář, který svolala Česká limnologická společnost (ČLS) a tematicky jej zaměřila na důsledky globálních změn na toky a nádrže.

Účastníci semináře probírali, jaké dopady budou mít globální změny klimatu na krajinu, její ekologickou stabilitu, vodní režim, ale také na způsob života lidí. Všichni byli zajedno v tom, že ve vodních ekosystémech ke změnám dojde. Že se například prohloubí extrémní projevy počasí: sucha a povodně. Pokud těmto změnám společnost nebude předcházet, bude se muset již jen bránit.

Došlo k rozsáhlé diskusi. Názory byly vyhraněné před seminářem, diskuse naopak přispěla k pochopení rozdílných stanovisek mezi zastánci stavby přehrad a propagátorů „jiných opatření v povodích“. Ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR - doc. RNDr. Josef Matěna ocenil přínos debaty. „Zjistili jsme, že jsme schopni mezi sebou diskutovat navzdory rozdílnosti názorů na věc. Je to velmi příjemné zjištění,“ zhodnotil hydrobiolog.

Většina členů ČLS preferuje spíše „jiná“ opatření na tocích, změny režimu využívání vody, hospodaření v povodích a podobně. To vše je hlavní zásadou Rámcové směrnice EC o vodách.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu