Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Rostliny a živočichové Bílých Karpat


Karel Hudec, č. 6/2007, s. 31

Jongepier J.W., Jongepierová I.: Komentovaný seznam cévnatých rostlin Bílých Karpat. 108 s.
Jongepier J.W., Pechanec V.: Atlas rozšíření cévnatých rostlin CHKO Bílé Karpaty. 208 s.
Horal D., Jagoš B., Resl K., Uřičář J., Jongepier J.W., Pechanec V.: Atlas rozšíření vybraných druhů živočichů CHKO Bílé Karpaty. 88 s.
Všechny tři publikace vydala ZO ČSOP Bílé Karpaty ve Veselí nad Moravou za finanční podpory MŽP ČR 2006. Náklad každé publikace 500 kusů. Publikace je možné získat v ZO ČSOP Bílé Karpaty ve Veselí nad Moravou.

Publikace jsou výsledkem projektu Analýza biodiverzity v CHKO Bílé Karpaty jako podklad pro stanovení nové zonace a vhodného managementu cenných území, který v letech 2003-6 provedla ZO ČSOP Bílé Karpaty ve Veselí nad Moravou. Zhodnocení ani v jedné skupině se však neomezuje na tyto tři roky, zahrnuje i historické údaje včetně excerpce sbírek.

Proto zachycení změn ve výskytu a rozšíření zpracovávaných druhů je mnohem dlouhodobější. Všechny tři publikace mají stejnou a příjemnou grafickou úpravu, i když jsou obsahem zřejmě určeny především odborné veřejnosti. Obrazový doprovod je tvořen převážně druhovými mapami, k tomu jsou připojeny i některé další podrobnější či méně podrobné mapy: poloha CHKO Bílé Karpaty ve střední Evropě, mapa CHKO s mapovacími kvadráty, mapa fytochorionů, krajinný pokryv, topografie, nadmořská výška, klimatické oblasti.

Nejkompletněji zpracovanou skupinou jsou cévnaté rostliny s poznatky rozdělenými do dvou svazků. První svazek obsahuje seznam všech dosud zjištěných forem se stručnými poznámkami k jednotlivým druhům, druhou částí je vlastní atlas. Podkladem zhodnocení bylo 471 500 floristických údajů o 1 442 druzích (podle map, v seznamu je číslovaných 1 434) a kromě výsledků zpracovaná bibliografie území.

Třetí publikace - Atlas vybraných skupin živočichů - zahrnuje poznatky o rozšíření tří skupin - motýlů, střevlíků a ptáků. Důvodem pro výběr je zřejmě to, že tyto skupiny jsou odedávna atraktivní jak pro amatérské sběratele nebo pozorovatele, tak pro vědecký výzkum. Ale i v těchto třech skupinách je proveden užší výběr druhů na takové, jejichž rozšíření na území CHKO není celoplošné nebo které jsou významné z hlediska druhové ochrany: 132 druhů motýlů, 78 druhů střevlíkovitých brouků a 20 druhů ptáků. Při podrobnějším souhrnném studiu map je nutné mít na paměti poněkud nestejné mapové vyjádření v jednotlivých skupinách včetně různě dlouhých časových úseků. Textové zpracování je nejpodrobnější u ptáků (s kompletní bibliografií a podrobnými texty k jednotlivým druhům), texty bezobratlých jsou zaměřeny na souhrnné úvodní údaje a mapy rozšíření druhů, texty v seznamu cévnatých rostlin stojí tak uprostřed.

Celkově poskytují všechny publikace velmi seriózní obraz stavu poznatků o zpracovaných skupinách, resp. druzích, vyskytujících se začátkem tisíciletí na území CHKO. Zda se však těšit na možnost srovnání po delším časovém úseku, není jisté - i když se do území šíří nové druhy, přece jen značný počet druhů dříve známých nebyl nově potvrzen a populace dalších jsou ohrožené. To se však netýká jen Bílých Karpat.

Karel Hudec

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu