Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Soubor Verdis v Divadle Husa na provázku, 4. února 2017 – tři ohlédnutí


Jiří Hála, č. 1/2017, s. 48

Na hru Tři zlaté klasy Dědyše Vševědyše v podání brněnského divadelního souboru Verdis jsme se s mojí paní dostavili díky pozvání účinkující kamarádky. Dopředu jsem tušil nějakou ekologickou či jemně politickou agitaci pořádajícího spolku Veronica, ale netušil jsem, že se budeme tak dobře bavit. Autor a režisér Mojmír Vlašín totiž ponechal závažným ekologickým problémům (týkajícím se špatného zacházení se zemědělskou půdou) lehkost a nadhled. Hra dostala humorný spád zejména příchodem večerníčkových pohádkových bytostí a to, že se účinkující sami dobře bavili, se přeneslo i na diváky.

Další, čeho jsem si všiml po představení, jak při aukci, tak na následujícím rautu, byla všeobecně velmi pozitivní nálada a laskavá atmosféra. Zejména, když se v předsálí Divadla Husa na provázku všichni sešli a povídali si. Na rozdíl od televizního večera doma (kdy se na diváka hrnou hrůzy, agrese a negativa) byl tento večer pohlazením na duši a navíc se divák ještě něco dozvěděl.

Ing. arch. Jiří Hála


Divadelní ekohry Mojmíra Vlašína obvykle s nadsázkou a humorem poukazují na problémy, které rozhodně nejsou pro legraci. Máme-li někde zásadní problém, tak je to ve vztahu k půdě. Jako půdní biolog, který ve hře našel i narážku na své oblíbené půdní breberky - konkrétně na roztoče pancířníky - mohu hru jen vřele doporučit. Pobavíte se a bude přitom o čem přemýšlet!

doc. RNDr. Ladislav Miko, Ph.D.


Velký umělecký počin, jako bylo představení Tři zlaté klasy Dědyše Vševědyše, se pozná nejen podle nadšených diváků, ale i podle toho, zda má své následovníky. A proto bych rád informoval o své návštěvě divadelního představení Ovčáček Čtveráček. Velká část představení se odehrávala u stolu, herci četli své role z papíru a většina textu byla opsána ze skutečných rozhovorů a komentářů. Nu i Městské divadlo Zlín pochopilo, jak vypadá progresivní moderní evropské divadlo.

Ing. David Veselý

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu