Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Vlci v české krajině


Miroslav Kutal, č. 2/2017, s. 30

Rok 2016 byl za posledních čtrnáct let, kdy se věnuji monitoringu velkých šelem, výjimečný. Společně s kolegy z Hnutí DUHA a z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR se nám podařilo zdokumentovat rozmnožování dvou vlčích smeček a ověřit přítomnost vlků v řadě dalších oblastí, což dává naději pro další rozšiřování vlčí populace v české krajně.

Ralsko

Na území bývalého vojenského prostoru Ralsko, které částečně zasahuje do chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj, byla přítomnost smečky poprvé zaznamenána v roce 2014. Loni se podařilo potvrdit rozmnožování vlků třetím rokem po sobě. Vlčice, která stála u založení smečky, pochází ze saské smečky Dauban, z lokality asi 60 km vzdálené od aktuálního místa výskytu. Geneticky se tak prokázala příslušnost k středoevropské nížinné populaci, která od roku 2000 expanduje v Německu a západním Polsku.

Broumovsko

V širším okolí chráněné krajinné oblasti Broumovsko (ve Vraních horách) byly pobytové znaky vlka náhodně zachyceny již v roce 2013, ale smečka se na Broumovsku začala formovat až v roce 2015. V srpnu 2016 fotopast Hnutí DUHA zachytila minimálně dvě vlčata. Pravidelné nálezy dobrovolníků vlčích hlídek dosvědčují, že smečka se na Broumovsku pohybovala i tuto zimu. Předběžné genetické analýzy ukázaly příbuznost smečky s vlky z Dolnoslezského lesa na západě Polska.

Krušné hory

Častější výskyt vlků v Krušných horách je dlouho očekávanou událostí. Ačkoliv systematický monitoring šelem v Krušných horách do roku 2016 neprobíhal, náhodné nálezy pobytových znaků, nepotvrzená pozorování a škody na hospodářských zvířatech naznačovaly, že se zde mohla smečka zformovat. Stopování v zimě 2016/2017 tento předpoklad potvrdilo, vlčí hlídky zde zatím zaznamenaly výskyt minimálně tří vlků.

Beskydy

V chráněné krajinné oblasti Beskydy je přítomnost vlků zaznamenávána již od roku 1994 (viz např. Veronica 1/1998). Rozmnožování zde však v posledních deseti letech nebylo doloženo a výskyt tak zůstává nadále sporadický. Přestože se nejbližší rozmnožující se smečka pohybuje jen 10-30 km od českých hranic, překážkou stabilnějšího výskytu je především probíhající legální lov na Slovensku (Veronica 2/2011; PLoS ONE 12/2016).

V roce 2016 byl více či méně sporadický výskyt vlků potvrzen také v Jeseníkách, Krkonoších, na Šluknovsku nebo na Šumavě.


Mgr. Miroslav Kutal, Ph.D., je koordinátorem programu ochrany velkých šelem v Hnutí DUHA Olomouc a působí také na Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu