Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Co je LAPV


Tomáš Havlíček, č. 3/2017, s. 5

Zkratka LAPV znamená „Lokality akumulace povrchových vod“. Systém LAPV nahradil původně územně hájené plochy, které byly vymezeny ve Směrném vodohospodářském plánu. Těch bylo několik set. V současnosti se tak označují plochy, které jsou určeny jako územní rezervy pro stavbu velkých vodních nádrží. To znamená, že se na těchto plochách povolují pouze takové činnosti, které „neznemožní nebo podstatně neztíží její budoucí využití pro akumulaci povrchových vod“. Pojem LAPV se dostal do vodního zákona v roce 2008. Jednotlivé nádrže jsou pak vyjmenovány v Generelu LAPV, který schválili ministři zemědělství a životního prostředí v roce 2011. Od té doby slouží generel pro politiku územního rozvoje a jako územně-plánovací podklad. Vyjmenovaných nádrží je 65 a v poslední době se diskutuje o rozšíření tohoto počtu. Nejmenší z vymezených ploch má navrhovanou rozlohu 30 ha (Podlesný Mlýn na Veličce u Hranic na Moravě), největší pak 868 ha (Spálov na Odře na okraji vojenského újezdu Libavá).

Generel nemá být plánem výstavby, ale pouze rezervou pro budoucí potřebu plynoucí z probíhající klimatické změny. Tato deklarace ale nebrání tomu, aby byly alespoň některé návrhy rozpracovány podrobněji a dále byla prověřována realizovatelnost návrhu. V poslední době bylo možno v médiích zachytit třeba vzrušené diskuse o nádrži Čučice na Oslavě. Prověřuje se také například nádrž Vlachovice na Vláře.

Stát ale může prostřednictvím státních podniků Povodí připravovat i jiná větší vodní díla. Za zmínku v tomto ohledu stojí například kontroverzní nádrž Skalička na Bečvě. Píše o ní Michal Krejčí na jiném místě. V LAPV není ani přehrada Nové Heřminovy na Opavě, která je už ve vysokém stupni přípravy.

Podrobnější údaje o LAPV naleznete zde:
https://www.dataplan.info/texty/DS/Generel%20LAPV_vc.protokolu.pdf

Tomáš Havlíček


Ing. Tomáš Havlíček (1961) vystudoval vodní hospodářství na stavební průmyslovce a Stavební fakultě VUT v Brně. Založil a vede společnost ATELIER FONTES, s.r.o. Má za sebou realizaci přibližně stovky vodohospodářských a krajinářských studií a projektů.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu