Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Zpěvanka zahnízdila


Jiří Šafránek, č. 4/2017, s. 10-11
Pár labutí zpěvných s mláďaty.
Pár labutí zpěvných s mláďaty. Foto Jiří Novák

Labutě zpěvné (Cygnus cygnus) hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy. U nás se občas objevují v době tahu, velmi vzácně zimují. Výjimkou je labuť zpěvná, která se již 11 let zdržuje celoročně převážně na střední Moravě. Letos tato labuť zahnízdila.

Podle ornitologů jde o první prokázané hnízdění labutí zpěvných v České republice. Od našich labutí velkých se pozná labuť zpěvná podle žlutě zbarveného zobáku. Samice z tohoto páru je navíc označena kroužkem a límcem s kódem 7R42. Okroužkována byla v Německu na zimovišti labutí zpěvných v lednu 2006, a to už jako dospělá samice. Proč se nevrátila do svého severského rodiště a usadila se na Moravě, zůstává pro ornitology záhadou.

Její nejoblíbenější rybníky se nacházejí v Tovačově, Kojetíně a Chropyni. Objevila se také na jižní Moravě, v Maďarsku i v Polsku. Od členů Moravského ornitologického spolku dostala jméno Zpěvanka a postupně se stala ornitologickou celebritou.

Již v roce 2009 to vypadalo, že vytvoří pár se samcem labutě velké, ale k jejich zahnízdění nakonec nedošlo. I v následujících letech se o samce labutí velkých zajímala. V únoru 2011 potkala v Tovačově samce svého druhu, který ale krátce nato uhynul.

Dalšího samce potkala až v loňském roce a letos s ním tedy zahnízdila na Zámeckém rybníku v Chropyni. Oba ptáci se více než měsíc střídali v sezení na hnízdě, které bylo dobře ukryto v hustém rákosí. V neděli 4. června poprvé vyvedli svá čtyři mláďata na volnou hladinu k velké radosti nejen ornitologů, ale i místních milovníků přírody.

Jiří Šafránek, MOS Přerov

Video labutě zpěvné „Zpěvanky“ s mláďaty najdete na Videokanále MOS: https://www.youtube.com/user/MOS1932/videos

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu