Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Neuvěřitelná kniha


Karel Hudec, č. 1/2010, str. 29

Poprach, K.: Sova pálená. Tyto, Nenakonice 2008, 400 s.

Formát 21 × 31 cm, křídový papír, velký počet často unikátních fotografi í, map, tabulek, vše v barvách a grafi cky úpravné. Minimálně 41 spolupracovníků je jmenováno při výzkumu, další 4 při zpracování map, fotografy jsem ani nepočítal. Podobná kniha o jediném ptačím druhu je raritou i ve světovém měřítku!

Pro méně znalé snad jen to, že sova pálená byla kdysi běžným druhem zemědělské krajiny, ale vyskytovala se i uvnitř měst. Její chraplavý hlas, popisovaný v etnologické literatuře jako nejstrašnější ptačí hlas celé Evropy, se ozýval především z kostelních věží. Ty byly jejím hlavním hnízdištěm s půdami přeplněnými vývržky nestravitelných zbytků chlupů a kostí hraboše polního - její hlavní potravy.

To trvalo až do 70. let 20. století, pouze po krutých zimách se stavy sov velmi snížily, během několika let se ale populace opět zregenerovala. V údobí 1970-1990 se počty snížily zcela katastrofálně a z rozsáhlých oblastí, především výše položených, sova pálená úplně zmizela. Od té doby se jednotlivci i skupiny nadšenců snaží o udržení, případně i zvýšení početnosti tohoto druhu zejména zajištěním bezpečných hnízdišť ve vyvěšených velkých budkách. Jedním ze specialistů na sovu pálenou je již od 80. let Karel Poprach.

V knize systematicky shrnul poznatky, které byly získány o celém problému a jeho řešení na území ČR. V 15 kapitolách jsou podrobně zpracovány historie, popis, hnízdiště, potrava, rozmnožování, příčiny změn početnosti i ochranná opatření, jednotlivé kapitoly jsou názorně ilustrovány. Více na www.tytoos.eu nebo karel.poprach(zavináč)tiscali.cz.

Karel Hudec
ornitolog

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu