Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Připomínka Veveřácké kroniky


Bohdana Fabiánová, č. 4/2017, s. 27

V druhém čísle Veroniky v roce 2006 byla na straně 28 recenze Karla Hudce na půvabnou knížku Kateřiny Mojžíšové Veveřácká kronika, která vyšla v roce 2005. Mezitím se autorka provdala a pod jménem Kateřiny Soukupové vyšlo v roce 2012 rozšířené, revidované druhé vydání, které je kronikou sedmi let života divoké veverky Pinky zabydlené v těsné blízkosti domu na samotě, kde autorka žije a pracuje.

Veverky jsou i jedním z životních témat Karla Hudce. Ve své recenzi píše: „Kniha se netváří vědecky, není to ani etologie ani ekologie; je to prostě vyprávění o životě tvora pohledem zaníceného milovníka. Podle slohu vyprávění a již i na jménech jednotlivým veverkám daných je patrná ženská mysl, oko a ruka. Neméně je to patrné i v péči veverkám na zahradě věnované - budky, krmítka, visuté mosty mezi stromy i jednotlivými objekty, starost o jednotlivé veverky. Je to prostě kniha, kterou si jistě rádi přečtou milovníci ježků, koček, psů a všech dalších zvířat včetně - po přečtení - veverek. A asi by si ji mohli přečíst i odborníci, pro které ještě nejsou živá zvířata jen statistickými nebo pokusnými jednotkami.“

Veveřáckou kroniku si lze objednat na webu http://veverackakronika.bloudil.cz. Vše důležité o veverkách najdete na webu záchranné stanice Pinky www.veveratka.cz - založila ji autorka Veveřácké kroniky Kateřina Soukupová a za 10 let existence stanicí prošlo přes 900 veverčat. Že jde o jedno „veverčí“ hnízdo, poznáte hned.

Bohdana Fabiánová

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu