Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Zpracování použitých baterií je věda, ale vyplatí se


č. 1/2019, s. 46-47

I přes vyšší výkon a životnost moderních typů baterií se jejich celková spotřeba v ČR meziročně neustále zvyšuje, za posledních sedm let narostla o 19 %. Zcela jistě za to může rostoucí počet elektronických zařízení poháněných bateriemi, která si nakupujeme a používáme. Tradičně spořiví Češi ale nezacházejí s bateriemi příliš hospodárně - jen asi šestinu až pětinu baterií prodaných na českém trhu představují dobíjecí akumulátory.

Recyklace baterií v domácnosti

Právě ekologické hledisko je v souvislosti se spotřebou baterií velmi důležité, jelikož k poškozování přírody dochází již při těžbě surovin na jejich výrobu a též tehdy, nejsou-li odborně likvidovány. Například dvě třetiny světové produkce kobaltu, nezbytného pro výrobu Li-Ion baterií, se vytěží v Demokratické republice Kongo, a to bez ohledu na ekologii těžby a často s využitím dětské práce. Průmyslová syntéza kobaltu z niklu a mědi pokryje jen asi dvě procenta celosvětové spotřeby. Známé zásoby kobaltu se nacházejí i v Severní Americe a Austrálii, ale z ekologických důvodů se pravděpodobně těžit nebudou. Navýšení objemu průmyslové výroby kobaltu pro pokrytí celosvětové spotřeby by trvalo mnoho let.

Proto je rozumné vždy zvážit, zdali je opravdu třeba baterii vyhodit. Často vyhazujeme použité baterie příliš brzy, když ještě nejsou zcela vybité. Baterie, kterým poklesne napětí, sice už nestačí na provoz energeticky náročných zařízení, ale mohou dosloužit třeba v dálkovém ovladači, v budíku nebo jiné drobné elektronice. Dají se vlastně recyklovat doma v rámci různých přístrojů.

Separace surovin

V případě baterií nelze však tak docela hovořit o recyklaci, protože ze starých baterií nové vyrobit nelze. Přesto je velmi nevhodné vyhazovat použité baterie do směsného odpadu, přinejmenším proto, že různé typy baterií mohou obsahovat nebezpečné látky. Proto je nutné odkládat je do speciálních sběrných boxů, často umístěných například v obchodech s elektronikou, ale roste jejich počet i v běžných obchodních řetězcích. Pokud se chystáte vyhodit spotřebič s integrovanou baterií, použijte speciální kontejnery na elektroodpad. Baterie nevyjímejte ani z plastových obalů, ve kterých jsou zabudovány například výměnné akumulátory notebooků. Veškeré baterie ze sběrných boxů i kompletní elektronická zařízení obsahující vložené baterie procházejí pečlivým tříděním. Baterie jsou zde odděleny od elektrozařízení a jsou následně roztříděny podle typu a chemického složení. Teprve poté se řeší dělení podle materiálů, jež lze opakovaně použít.

Z použitých baterií lze separovat například železo a mangan, tedy suroviny vhodné pro použití v ocelářském průmyslu. Dále lze z baterií chemickými procesy získat například zinek, nikl a kadmium. Vždy přitom záleží na jejich složení a procesu, který bude pro separaci surovin zvolen. Jednodušší metodou zpracování použitých baterií je jejich drcení, které se provádí po mechanickém oddělení kovů, papíru a plastů. Se vzniklou hmotou, která obsahuje uhlík, mangan a oxidy zinku, se dále pracuje podobnými postupy jako při zpracování manganových a zinkových rud.

Co s bateriemi elektromobilů?

Zatímco baterií z mobilů, notebooků a další drobné elektroniky je sice hodně, ale zároveň obsahují relativně malé množství škodlivých nebo opětovně použitelných látek, v budoucnosti se budeme muset vypořádat s likvidací nebo opětovným využitím velkých baterií z elektromobilů. Podle některých studií může jít až o miliony baterií během 20 let. Vysokokapacitní baterie typu Li-Ion z elektromobilů a hybridů se pravděpodobně nebudou rozebírat ani separovat na dále použitelné materiály. Nabízí se však celá řada jejich dalšího využití, především jako zásobárny energie pro překlenutí krátkých výpadků v dodávkách proudu.

Možnosti opakovaného využití baterií, které již nebudou schopné plnohodnotně pohánět elektromobily, se nabízejí především při uchovávání elektrické energie ze solárních či jiných obnovitelných zdrojů. Skladování takto získané energie bude do budoucna problémem, který mohou pomoci řešit i použité baterie.


Z podkladů firmy LESENSKY.CZ, s.r.o., a s použitím citací z rozhovoru s Radimem Tlapákem z e-shopu BatteryShop.cz zpracovala redakce.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu