Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Záchrana orla mořského


č. 2/2019, s. 48

Zprávy o orlech mořských jste v médiích jistě už někdy zaznamenali. Často šlo bohužel o příběhy se špatným koncem, kdy došlo k jejich úhynu, otravě či likvidaci hnízda. Tentokrát se však povedlo tento nešťastný trend zvrátit.

V sobotu 16. 3. v odpoledních hodinách vlašimští ochránci přírody díky rychlé reakci nálezců vytáhli z řeky Blanice orla mořského, zraněného po souboji se sokem. Veterinární lékařka ošetřila jeho zranění a ošetřovatelé jej vysušili a zahřáli. Za necelých šest dní se orlův zdravotní stav zlepšil natolik, že byl ve spolupráci s ornitology okroužkován, na záda mu byla upevněna vysílačka a bylo možné ho vypustit zpět do přírody, a to přímo v areálu stanice. Víme, že se rychle adaptoval a dokonce je potvrzeno, že byl úspěšný v hnízdění. Orel je sledován pomocí telemetrie, víme tedy, kde se nachází a které hnízdo obývá. V květnu proběhlo ve spolupráci se zkušenými ornitology kroužkování mláďat. V hnízdě se nachází dvě a vše zatím probíhá, jak má. Z pochopitelných důvodů pracovníci Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim neudávají, kde se hnízdo nachází, aby nebyla orlí rodinka rušena.

Orel mořský je řazen mezi kriticky ohrožené druhy živočichů. Dříve u nás v důsledku pronásledování ani nehnízdil. Dnes početnost jeho populace postupně narůstá a odhaduje se výskyt několika desítek hnízdících párů. Hnízdní úspěšnost však bohužel nebývá velká, a to především kvůli různým vyrušováním. Bohužel nebyl výjimkou ani případ pokácení stromu s mláďaty, která následkem toho uhynula.

Orel mořský obývá rybničnaté oblasti a okolí velkých řek. Hnízda si staví na vysokých stromech. Je naším největším dravcem a největším orlem vůbec. Procházejte se s očima otevřenýma. Třeba se vám tohoto majestátního „krále ptáků“ podaří zahlédnout. Je to krásný zážitek.

(Z podkladů ZO ČSOP Vlašim připravila redakce.)

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu