Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Ozeleňovat, nikoli zalesňovat


Vilém Jurek, č. 4/2019, s. 10

V mé ochranářské profesi se často potýkám s problémem, kde má a nemá smysl sázet dřeviny. V krajině jsou místa, kde stromy a keře chybí a je potřeba se tam vydat a chyby napravit. Naopak se setkáme s místy, kde je výsadba dřevin více ke škodě než k užitku.

V rámci boje se suchem se doporučuje poměrně rychlé a na první pohled nenáročné řešení - výsadby dřevin. Stačí přece koupit pár sazenic, vydat se na louku a osázet ji stovkou stromečků a zatleskat si, jak jsme obelstili klimatickou změnu. Možnost je připojit se k některé z řady kampaní, které se věnují sázení stromů v krajině. Jenomže sázení stromů neznamená osázet, co nás napadne a čím nás napadne.

Výskyt dřevinné vegetace je nerovnoměrný. Procházíme-li nebo projíždíme-li krajinou, můžeme si všimnout dvou extrémů. Části krajiny se mění v džungli, naopak některá území v poušť. Příkladem je Kyjovsko, často nově nazývané Moravským Toskánskem, kde za celý den na výletě téměř nenarazíte na strom či keř, jinde je zase dřevin až moc, řečeno s nadsázkou. Když už jsem vzpomněl Kyjovsko, kousek dál, na Nemoticku mizí louky a pastviny pod tíhou křovin; což jsem vysledoval v průběhu asi patnácti let při pravidelných cestách po Vlárské dráze.

Někteří odborníci, zejména specialisté na ochranu hmyzu hovoří o tom, že krajina zarůstá a máme nejvíce lesů za posledních pět set let (zaznělo v článku Lukáše Čížka a Jiřího Řehounka: Vysadit strom na každou volnou plochu není univerzální dobro). Právě tady se štěpí má ochranářská a krajinářská duše. K tomu s oblibou dodávám kompromisní řešení: naše krajina je zarostlá a zároveň pustá. Samozřejmě to není černobílé, je však vhodné se nad tímto stavem zamyslet a pamatovat na to především u výsadeb.

Bohužel jak už to chodívá, vše je hore nohama, jak se říká u nás v Šumicích. Zběsile se sází, kde už je stromů nadbytek. Tam, kde dřeviny chybí, je podstav nepochopitelně přehlížen. Velkou roli hrají hurá akce s cílem vysázet miliony stromů. Lidé si pak tyto výzvy berou k srdci a touží trhnout rekord. Jenže pak to končí nejedním krajinářským faux pas.

Tam ne!

Kam tedy stromy a keře nepatří, a pokud ano, tak ve velice malé míře. Takovými biotopy jsou xerotermní trávníky, nivní louky, skalní výchozy, škrapové stráně, prameniště, břehy tůní a mokřadů, kamenité sutě, lesní lemy, písčiny, slaniska a mnoho dalších typů tak zvaného primárního a sekundárního bezlesí. Tyto významné krajinné prvky jsou unikátní a často jsou nenahraditelné. Vzácnější druhy rostlin a živočichů mají přednost před obyčejnými stromy a keři.

Kde je zbytečné mrhat energii výsadbou? Stanoviště tohoto typu nemusí být nijak zvlášť ochranářsky cenná. Problém je, že místa, jako jsou bývalé louky a pastviny, zarůstají a mění se v les. Ani tady nemá smysl sázet, vhodnější je nechat takové plochy zdivočet nadobro, nebo naopak křoviska a nálety zredukovat a snažit se ještě obnovit poslední fragmenty luk a pasínků.

A kde se krajina přímo nabízí k výsadbám, to jsou ty její součásti, které kdysi byly, avšak vlivem kolektivizace zemědělství zanikly. Jsou to ovocné sady uprostřed polí, stromořadí a aleje kolem cest, meze rozdělující polnosti, remízky na konci půdních bloků, prostranství kolem božích muk a pomníčků či břehová vegetace na hrázích rybníků. Doplnit můžeme pastviny a louky solitérami stromů a menšími skupinkami keřů. Jedině v těchto místech uděláme něco dobrého pro krajinu.

Zemědělská krajina

Cílem výsadeb by na prvním místě mělo být rozrůznění krajiny a vytvoření co nejpestřejší mozaiky stanovišť. Dřevinná vegetace nehraje hlavní roli, naopak je jen doplněním. Začít bychom měli s doprovodnou zelení polních cest, cyklostezek či silnic. Vhodné je zakládat i menší porosty v podobě remízků.

Rád bych v tomto směru zmínil agrolesnické systémy. Víceméně je to pěstování dřevin na zemědělské půdě. Nejde však o zalesňování zemědělské půdy, ale o doplňování dřevin mezi jednotlivé lány. Zemědělec má ze stromů dvojí užitek - ať už přímý v podobě ovoce, dříví, kůry, květů, nebo nepřímý, jako je zlepšování vláhových poměrů, poskytování stínu či zmírňování eroze.

Myšlenka výsadeb v zemědělské krajině je samozřejmě šlechetná, není však spásná. Můžeme vysázet klidně miliardu stromů, ale sázejme účelně a soustřeďme se raději na kvalitu nežli na kvantitu. Dřeviny jsou v krajině potřeba, ale jejich nedostatek není fatální. Krajinu musíme ozeleňovat, nikoliv ji zalesňovat.

Vilém Jurek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu