Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

S odchodem z Prahy hrdým venkovanem


Jiří Guth, č. 4/2019, s. 36-38

Krajina mého srdce leží na jih od Prahy. V dětství jsem nejvíc času kromě „rodných“ pražských Vinohrad trávil v Městečku nad řekou Sázavou, ležícím na severní výspě benešovského okresu; po převratu se k němu nechaly připojit i sousední Pyšely. Tam se tedy formovala moje představa o „normální“ přírodě. Přírodě jiné, než je ta řekněme výjimečná, jaksi sváteční na horách, počítaje v to i oboje Tatry, kam jsem jezdil do léčebny. Lesy jsou v Posázaví převážně borové a trochu smrkové, výhledy omezené lehkou krabatinou, tedy ani placka, ani velké kopce. Na místních kopečcích jsou kostelíky a jako podloží bytelná žula.

Když jsem pak začal brát rozum a uvědomovat si, co vlastně je krajina, ohmatal jsem kdeco v Čechách, tu a tam na Moravě a na Slovensku… a v Rumunsku hrál s Miloslavem Nevrlým Karpatské hry.

„Pražák“ Jihočechem, venkovanem

Po státnicích jsem neváhal a s přihlédnutím ke zdravotním důvodům vyrazil z pražského smogu na zmíněný jih. Začal jsem ve stavební buňce na dvoře Botanického ústavu v Třeboni a přes Lužnici (ležící, jak jinak, na Lužnici) dorazil až do „Budějc“. S mou bývalou ženou jsme si za několik let vydělali na domek, ale protože to nebyly nijak velké peníze, našli jsme šikovný až asi čtyřicet kilometrů daleko, v Deskách nedaleko Kaplice, součást obce Malonty. Bydleli jsme tam, kde jsme to znali z letních táborů. Naše děti si užily bezpečí malé vesničky, ale když vyrostly, nechtěli jsme je vozit denně do školy.

Zodpovědně jsme si tedy vybrali civilizačně dobře vybavené Borovany - vede tam železnice, v místě je několik ordinací včetně zubaře, dokonce i základní umělecká škola a na „zámku“ (prelatura bývalého kláštera) dobře vybavená veřejná knihovna. Ale pořád se tam prakticky všichni navzájem znají a i v několika domech na náměstí se ještě chovají slepice…, zkrátka už jsem věděl, že jsem se stal venkovanem, a to vlastní volbou. Dokonce jsem načichl jakousi regionální čili krajskou identitou - myslím, že ta jihočeská je výjimečně silná. Ale nebylo to pivo ani rybníky, co mě na tamní krajině nejvíc oslovilo. Byli to výjimeční, různým způsobem slavní krajané: sudetoněmecký sociálnědemokratický politik z Horní Stropnice (u Nových Hradů) Wenzel Jaksch, vzdělaný a noblesní prezident smutné postavy i osudu Emil Hácha z nedalekých Trhových Svinů, odvážný i zbabělý (?) parašutista Karel Čurda z Nové Hlíny u Třeboně a zapomenutý barokní vzdělanec a básník, cisterciácký mnich Quirin Mickl, rodák z bezprostředně sousedního Ostrolovského Újezdu. Prý vůbec nejvzdělanější ze všech opatů vyšebrodského kláštera. Zdá se mi lehce vtipným paradoxem, že jeho nejslavnější báseň je oslava Prahy s titulem Praga Caput Regni. S borovanskými i jinými sousedy jsme na „Pražáky“ občas nadávali, nebo se jim alespoň posmívali.

Zpátky do Městečka

Známý současný jihočeský (!) spisovatel Jiří Hájíček v románu Dešťová hůl napsal, že muž má mít půdu, k níž patří a o kterou pečuje. Tu jsem v Borovanech neměl. Seběhlo se toho v mém životě víc a najednou jsem se začal vracet do výše již zmíněného Městečka. Městečka s velkým „M“ jsou v Čechách čtyři, všechna ve Středočeském kraji, z toho tři v okrese Benešov - jedno takřečené u Benešova (známé i za hranicemi okresu statkem Krišnův Dvůr), druhé u Olbramovic a třetí je to moje, nad Sázavou.

Kříží se tu dávná severojižní cesta, dříve stezka (nutno poznamenat, že na počátku tisíciletí byly frekventovanější brody u Týnce a hlavně u Kamenného Přívozu), s východozápadní řekou Sázavou. Sázava pramení daleko, ale jen nějakých dvacet kilometrů odtud na západ končí, přesněji řečeno ústí do Vltavy. V kulturní paměti na místě soutoku obou řek zanechal stopu dnes zaniklý benediktinský klášter Stětí sv. Jana Křtitele na Ostrově (přesněji na vltavském ostrově svatého Kiliána) u Davle. Docela symetricky proti proudu leží klášter jen o něco mladší v Sázavě - se slovanskou prokopskou tradicí, k níž se hlásí i novodobí husité - a někde mezi nimi Městečko.

Kromě hluboce vrytého historického genia loci nás před metropolitní zástavbou zčásti chrání ještě prstenec přírodních parků. Stejně ale sleduji novostavby s jistými obavami.

V jednom z prvních turistických průvodců se o zdejším kraji píše jako o „chudém bramborářském“. Něco na tom je. Podnebí je sice poměrně vlídné, ale půda převážně kyselá, vysychavá a nehluboká. Ostatní přírodní charakteristiky si můžete leckde dohledat. Já zatím hledám hlavně zajímavé krajany a pro začátek nacházím trojici básníků: S. K. Neumann v Čerčanech, Josef Topol v Poříčí a v Borové Lhotě Ivan Skála.

Z prozaiků jsou neopomenutelní Karel Nový a Jan Morávek. Není to úplně můj šálek čaje, ale dějiště jejich románů mě zajímá velice a tak se s nimi postupně sbližuji.

Mezi kostely

Nejjižnější Čechy jsou kupodivu chudé na nejstarší památky - jediný „exotický“ románský kostel je v dlouho zakázaných Boleticích, kde až nedávno zmenšili vojenský újezd. Zato Městečko je přímo v jakémsi těžišti (geometrie, zacpi si uši) skupiny kostelů, které jsou aspoň v jádru románské: předně Kliment na místě přemyslovského hradiště nad Lštěním. Dále hned dva v dnešním Poříčí, ale přesněji to je v části tradované jako Balkovice hned u řeky Havel a v dominantní poloze města ještě lépe zachovaný kamenný (není to snad nomen omen?) Petr s hřbitovem. Novější, ale ohromně malebný Bartoloměj v Ledcích; kvůli tamnímu kulturnímu provozu, a protože v Městečku ani v Nespekách žádný kostel není, stává se tak trochu nejvíce mým. Tisíciletá rotunda v Týnci nad Sázavou je v současnosti husitská, takže také trochu moje. Další, už dosti vzdálená, ale krásná rotunda v Kostelci u Křížků, potom jádro kostela pyšelského a okruh ukončíme u Václava v Hrusicích s jeho výjimečným, pořád trochu záhadným portálem. Tak tohle je krajina mého srdce a snad i ducha. Pro úplnost se sluší ještě zmínit výjimečný, protože na evangelické poměry velmi starý „toleranční“ sbor v Soběhrdech.

Krajina mého srdce je zčásti vymezena horami jako celé Čechy. Když jedu z Městečka na jih, za Voticemi stoupám k „Herbenovu“ Hostišovu, lépe snad „Herbenových“, protože v krásném, zčásti hrázděném domě na kraji tam pořád bydlí spisovatelova pravnučka Anička. Na druhé straně míjím prameniště Konopišťského potoka, který po třiceti kilometrech ústí do Sázavy v Poříčí, takže jsem vlastně jel proti jeho proudu. Vzápětí kulminace v Oldřichovci a pak už přes Miličín klesám do jižních Čech, teď už jen na návštěvu míst, kde jsem nechal kus života i srdce. Ohlašují se, bohužel, temelínskými betonovými „špunty od zeměkoule“, obvykle s vlečkou či hřibem (!) páry. Jsem rád, že z Městečka je to za obzorem, za horami. Ani z Desek, ani z Borovan jsem na ně neviděl. Krajiny mého srdce se obejdou bez jaderné elektřiny.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu