Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Exkurze Moravského ornitologického spolku v době covidové


Jiří Šafránek, č. 1/2022, s. 47

Kresba Vojtěch Čižmář

Pořádání ornitologických exkurzí pro veřejnost v roce 2020 omezila a později i zatrhla vládní opatření proti šíření covidové epidemie. Koncem roku 2020 bylo jasné, že i v následujícím roce to může dopadnout podobně, a tak vznikl nápad na pořádání malých ornitologických exkurzí.

Vzhledem k těžko předvídatelným a často se měnícím podmínkám pro pořádání akcí jsem se rozhodl pořádat ornitologické exkurze i pro malé skupiny zájemců. Maximální počet účastníků byl vždy v souladu s aktuálním nařízením (omezením) vlády. Zájemci o ornitologickou exkurzi si mohli určit lokalitu i datum exkurze. Případně stanovit druhy, které by chtěli vidět.

Zájem předčil očekávání, a tak jsem musel do terénu častěji než v předchozím roce. Slovo „musel“ není na místě, protože pokud by mě to nebavilo, tak bych to nedělal. Naopak to byla radost poznávat nové zájemce o pozorování ptactva, nebo trávit čas s přáteli na výpravách za ptáky.

Od 20. prosince 2020 do konce roku 2021 jsem uskutečnil 72 malých ornitologických exkurzí MOS. Většina z nich proběhla na střední Moravě a některé nás zavedly na jih i sever Moravy, do Slezska a také do východních Čech.

Nebýt covidu, tak by mne nenapadlo udělat exkurzi pro jednoho účastníka. Ale i taková exkurze má smysl, a to nejen pro zájemce o pozorování nebo fotografování ptáků. Bylo to něco nového i pro mne. Zkusit to může každý, vřele to doporučuji.

Na podzim, když se zmírnila omezení pro počet účastníků akcí pro veřejnost, jsme si mohli dovolit pořádat i dvě velké ornitologické exkurze v Tovačově. Další exkurze MOS pořádali kolegové na Záhlinických rybnících a Chomoutovském jezeře.

Co nás čeká letos, si netroufám odhadnout, ale doufám, že díky očkování nebudou již žádná omezení pro pořádání akcí. I přesto hodlám pokračovat v pořádání malých ornitologických exkurzí. Je to radost a skvělá relaxace.

Aktuální exkurze sledujte na mos-cso.cz/exkurze a na webu BirdWatsching.cz. Těšíme se na vás.

Jiří Šafránek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu