Poštolka rudonohá (Falco vespertinus), 2. Foto Patrik Spáčil

Poštolka rudonohá (Falco vespertinus), 3. Foto Patrik Spáčil

Poštolka rudonohá (Falco vespertinus), 4. Foto Patrik Spáčil

 

Poštolky rudonohé na Hané


Jiří Šafránek, č. 4/2022, s. 44
Poštolka rudonohá (Falco vespertinus) s kořistí, Haná, léto 2022.
Poštolka rudonohá (Falco vespertinus) s kořistí, Haná, léto 2022. Foto Patrik Spáčil

Letos jsme se mohli v polích na Olomoucku, Prostějovsku a Vyškovsku setkat s neobvykle zbarvenou poštolkou. Jde o poštolku rudonohou, která k nám vzácně zalétá koncem léta. Díky kroužkování se zjistilo, že někteří ptáci pocházejí z Maďarska, kde hnízdí v otevřené krajině.

Nejpestřeji jsou zbarveni samci, kteří tak trochu připomínají papoušky. Mají modrošedé tělo a křídla, matně červené kalhotky a podocasí. Nohy a ozobí mají sytě oranžové. Mladí ptáci jsou převážně hnědí s šedým odstínem. Samice mají modrošedá záda a rezavě béžové břicho a hlavu, tváře bílé s černou kresbou kolem oka a krátkým černým vousem.

Živí se velkým létajícím hmyzem, jako jsou kobylky, sarančata nebo kudlanky. Nepohrdnou ani drobnými hlodavci. U nás loví i hraboše a tím pomáhají našim zemědělcům. Svou kořist vyhlížejí z vyvýšených míst, proto často sedí i na drátech elektrického vedení.

Poštolky rudonohé se u nás neobjevují každoročně, jejich výskyt je ojedinělý a spíše výjimečný. Ornitologové se proto nyní vydávají do polí a hledají místa, kde se zdržují. V předchozích letech se objevovaly i na Přerovsku, Kroměřížsku a Uherskohradišťsku.

Vše můžete obdivovat na videu Jarmily Kačírkové: https://youtu.be/s0UDPrsfLBo. Barevné fotografie jsou k dispozici u článku na webu časopisu Veronica.

Jiří Šafránek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu