Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Sázení ve vaší režii


Veronika Fišerová, č. 3/2011, str. 25

Máte před domem pruh trávy, na kterém byste rádi viděli květiny? Jsou na vašem sídlišti volné plochy, třeba i neudržované? Sázení na veřejných prostranstvích (dle zákona o obcích jsou to chodníky, silnice, náměstí, parky, veřejná zeleň apod.) nemusí zajišťovat jen obec. Jako občan máte dvě možnosti, jak se pustit do zkrášlení ploch na vlastní pěst: první je guerilla gardening, sázení rostlin bez povolení prostě tam, kam se hodí. Tento způsob je poměrně rozšířený ve velkých městech západní Evropy a k nám v posledních letech také proniká. Druhou možností je oficiální cesta, pro kterou potřebujete několik povolení.

Základem je na katastru nemovitostí zjistit, komu vyhlédnutý kus půdy patří, a zajistit písemný souhlas vlastníka s výsadbou. Plochy mezi silnicí a chodníkem, o které nám jde, zpravidla patří obci a v péči je má místní správa komunikací, zde je tedy nutné podat žádost k vašemu záměru. S osobou, která tam má na starosti silniční zeleň, se domluvíte, co bude k žádosti potřeba. Přitom zjistíte, neplánují-li na vyhlédnuté ploše úpravy, výkopy atd. Se správou komunikací můžete uzavřít i smlouvu o využití plochy, pokud na to přistoupí. Zároveň je vhodné uzavřít smlouvu i s obcí jako vlastníkem - nejčastěji se veřejná prostranství týkají odboru dopravy. Na správě veřejné zeleně navíc ověříte, není-li v plánu na místo např. dosazovat stromy.

Pro administrativní náročnost volí mnoho lidí raději cestu guerilla gardeningu - zkušenosti především z Prahy ukazují, že dobře zvolená výsadba, o kterou se zahradník stará, úřadům nevadí a někdy ji přímo vítají. Osázení zanedbané či prázdné plochy v naprosté většině případů není považováno za poškozování cizího majetku (i když by dle občanského zákoníku být mohlo). Jelikož však veřejná prostranství využívají všichni, je třeba počítat s možným ničením výsadby dětmi, psy, někdy i záměrně vandaly. To ale stovky českých zahradníků neodrazuje - pozitivní efekt sázení na okolí je podstatnější.

Veronika Fišerová
poradkyně Ekologického institutu Veronica

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu