Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Ohlédnutí za letními zážitky


Olga Skácelová, č. 1/2012, str. 25

Loňská TOPka ve Vysokých Tatrách nám umožnila poznat TANAP z pohledu pracovníků správy a muzeí a uvést si věci do souvislostí na základě vlastní zkušenosti. Samoobnovu i regulovanou obnovu ploch odlesněných vichřicí, divoký podnikatelský rozvoj tvrdé rekreace (nové penziony a chátrající klasická architektura), vliv přívalu turistů na tatranskou přírodu, odlehlá místa. Jako účastníci pracovního tábora jsme si užívali dvou mimořádných výhod: možnosti vstupu mimo turistické značky (samozřejmě při terénním bádání a za účasti odborníků) a také přiblížení do terénu vozidly správy. Ušetřil se tím čas několikahodinových pochodů dolinami na místo určení. Mimořádným zážitkem byla návštěva hřebene Belanských Tater: kromě sinic na jediné vlhké stěně u Skalných vrat samoobnova vegetace přímo na hřebeni jako důsledek uzavření turistické cesty (plešivce čili protěže přímo na cestičce) i stáda zde dosud plachých kamzíků. Utvrdilo nás to ve správnosti opatření, že člověk někam nesmí.

Patronace jednotlivých správ chráněných území dává poznat nejen krásy daného kraje, ale hlavně lidi zde žijící a pečující o něj, vzniklá přátelství se na TOPkách rok od roku prohlubují a člověk jezdí „mezi své“. Vítáni jsou přírodovědci se svými obory - ukazují na exkurzích i při večerních programech objekty svého zájmu - ale i kdokoliv, kdo se chce něco dozvědět a přiložit ruku k dílu. Ať už jde o mapování syslích nor na Spiši nebo sběr trusu kamzíků a svišťů v Tatrách, kladení pastí na drobné savce či pomoc při kosení nebo údržbě stezek.

Po dobré zkušenosti ze tří ročníků, kterých jsme se zúčastnily, obsadily východoslovenské tábory stálé místo v letním programu mém i mé dospělé dcery jako středobod, na který se těšíme celý rok (před 10-15 lety jsme takto jezdily bourat, stavět i lektorovat do Hostětína). Zde třeba zmínit výhodu pro páry partnerské i rodič-potomek: každý si může přes den jít po svém programu (včetně dětí, o které je postaráno) a večer osvěžen vplout do rodinné sestavy.

Olga Skácelová
hydrobioložka

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu