Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Smutný Durban a Dánsko bez uhlí


Jan Labohý, č. 1/2012, str. 32

Po mezinárodní klimatické konferenci, která proběhla na konci roku v jihoafrickém Durbanu, zavládlo v médiích nadšení. Zdálo se, jako by se svět konečně shodl na společném postupu proti změně klimatu. Ve skutečnosti se ale jen politici dohodli, že se mezi lety 2013-2017 nebude dít nic nového, a co se stane potom, o tom je ještě třeba jednat. Konference v Durbanu tedy sice zachránila proces mezinárodního vyjednávání, ale to samé jsme zažili již loni. Doufejme, že po sérii resuscitací v letech 2010-2011 se v roce 2012 podaří klimatická jednání nejen udržet při životě, ale zároveň i posunout dále. Snad s rostoucími koncentracemi CO2 a rostoucími teplotami vzroste i odvaha světových politiků.

Pěkný dárek do nového roku přišel od administrativy Baracka Obamy, která zastavila plánový projekt ropovodu Keystone XL, který měl přivádět ropu z břidličných písků ze západní Kanady do rafinerií v Texasu (viz Veronica č. 5/2011, s. 32). Svou roli v tomto rozhodnutí sehrál také kontinuální a nepolevující tlak ekologických a environmentálních organizací.

V průběhu tohoto roku proběhne zřejmě aktualizace české státní energetické koncepce. Pokud bychom se dívali po dobrých příkladech v Evropě, můžeme se podívat do Dánska. Jeho čerstvě schválený energetický plán počítá s tím, že země do roku 2050 zcela přejde na obnovitelné zdroje energie a sníží své emise skleníkových plynů až o 95 %. Jedním z průběžných cílů je i konec využívání uhlí do roku 2030. Za jak dlouho pochopí i naši politici, v jakých zdrojích je skutečně budoucnost?

Jan Labohý
koordinátor aktivit Ekologického institutu Veronica (EIV) na ochranu klimatu

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu