Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Jedovničtí čápi


Veronika Žižková, č. 5/2012, str. 29

Jedovnice na okraji Moravského krasu patří k vesnicím, kde se rok co rok do svého hnízda vrací pár čápů bílých. Nejdříve měli své hnízdo na komíně staré kamnárny, po jeho zbourání se přestěhovali na nepoužívaný komín v mateřské školce. Děti tak mohly pozorovat malá čápata při jejich růstu. Ne vždy se ale odletu do teplých krajin dožila všechna mláďata, jako tomu bylo například loni.

Loňský rok také několik jedovnických spoluobčanů napadlo, že by bylo zajímavé sledovat dění v čapím hnízdě živě, vidět do něj shora. A tak byla pořízena webová kamera, která byla v srpnu umístěna na střechu školky. Sledování čapí rodiny trvalo ale jen pár dní, jelikož na konci srpna odletěli do Afriky a hnízdo zelo až do letošního jara prázdnotou. Na jejich přílet jsme se už všichni těšili a byla pořízena lepší kamera s infračerveným přisvícením pro noční pozorování.

První čáp, patrně samec, přiletěl na Velikonoce a začal spravovat hnízdo. Asi týden po něm přiletěla i samice. Na konci května, tedy zhruba měsíc po zahnízdění, se z vajec vyklubala čtyři mláďata. A začala růst doslova před očima, nebo alespoň před okem kamery. V červenci se již do hnízda vešla jen mláďata a nastaly obtíže. Skupinka lidí sledující jejich život na internetu začala volat po záchraně nejmenšího z čápat. Měli pocit, že ho ostatní sourozenci ohrožují. Nakonec byla dvě nejmenší čápata na nátlak těchto „zachránců“ na konci července odvezena do záchranné stanice Zelené Vendolí. Převezení čápi jsou úplně v pořádku a budou vypuštěni do volné přírody. Zbylí dva sourozenci byli zásahem vyplašeni, ale následující den se vrátili do hnízda. Co se bude v budoucnu dít v čapím hnízdě, můžete sledovat na stránkách www.jedovnice.cz/capi/.

Veronika Žižková
studentka gymnázia, Jedovnice

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu