Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Kodex Orwine


Jan Gallas, č. 1/2013, s. 24

ORWINE - kodex dobrého ekologického vinohradnictví a výroby vína [online].
<http://www.ekovin.cz/sekce-ekologicke-produkce/projekt-orwine>

 

V posledních letech ekologické vinohradnictví a výroba biovína u nás prošly dramatickým vývojem, během kterého se rozloha ekologických vinohradů rozrostla na rovných 1 000 hektarů, obhospodařovaných desítkami vinařů. Za rozvoj vinohradů a zejména biovína, jehož kvalita směle soupeří s evropskou špičkou, vděčíme bezpochyby i překladu publikace ORWINE - kodex dobrého ekologického vinohradnictví a výroby vína do českého jazyka.

Dílo vzniklo z popudu Evropské komise a evropských hnutí ekologického zemědělství na základě několikaletého výzkumu ekologického vinohradnictví. Srozumitelným a čtivým způsobem předkládá veškeré doporučené postupy nejen práce ve vinohradu, ale i ve sklepě. Je rozděleno do přehledně členěných kapitol a je možné ho použít jako „kuchařku“. Jeho hodnotu zvyšuje také odborný a dobře zvládnutý překlad. A právě překladatel kapitol o sklepních technologiích, Štěpán Hluchý, si jejich platnost následně ověřil v praxi, protože své první víno vyrobil podle návodů z této publikace. Přesvědčivým důkazem o její kvalitě je víno, které jsem měl možnost ochutnat. Když jsem se začal pracovně zabývat ekologickým vinohradnictvím a výrobou biovína, neměl jsem o tom mnoho povědomí. S radostí jsem sledoval, jak se u nás tato zemědělská činnost rozvíjí. Zmíněná příručka nakonec posloužila jako obhajoba rozumných pravidel sklepních technologií výroby biovína v Evropské komisi. Po téměř dvou letech velmi náročných jednání jsme spolu s našimi sousedy z EU dokázali, mimo jiné s podporou projektu ORWINE, uhájit použitelná, férová pravidla, která umožní i do budoucna produkovat v České republice vysoce kvalitní biovíno.

A jak by se stručně dala výroba biovína popsat? Od klasického vinohradnictví se liší v přístupu. V ekologickém vinohradu se nesmějí používat syntetické pesticidy a hnojiva. Vinaři posilují imunitu révy dobrou agrotechnikou a postřiky přírodních přípravků. Proti škodlivému hmyzu používají feromonové výparníky, které hmyz nehubí, pouze mu znemožní rozmnožovat se. Zjednodušeně řečeno biovinaři nebojují chemicky s již propuklou chorobou, nýbrž dělají vše proto, aby révu vůbec nenapadla. Pokud se tak přece jen stane, musí být opatření proti onemocnění co nejšetrnější k prostředí vinohradu. Řádové rozdíly v biodiverzitě konvenčních a ekologických vinohradů při výborné kvalitě sklizní jsou nezvratným důkazem, že tento postup má smysl.

Také při výrobě ve srovnání s konvenčním postupem platí různá omezení. Biovinař nesmí používat postupy, které víno uměle ochucují a vylepšují jeho chuť. Proti konvenčním vinařům má snížený povolený limit pro obsah oxidu siřičitého (slouží ke stabilizaci vína, které by bez něj rychle oxidovalo) o 30 mg/l. Biovíno zaručuje více „přírodních a přirozených“ vjemů. Nezanedbatelným přínosem je také to, že výsledný produkt nenese pozůstatky chemických pesticidů ze sklizených hroznů. Přejme tedy ekologickým vinařům mnoho dobrých ročníků a trvalý úspěch jejich biovín.

Jan Gallas
vedoucí oddělení ekologického zemědělství
ministerstvo zemědělství

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu